sex hikaye

Ha van pénz, lesz támogatás

Az Európai Bizottság javaslata a filmipar támogatásáról

2013. november 18. - filmhu
Ha van pénz, lesz támogatás

Gyakorlatilag a filmipar teljes vertikumát támogathatóvá tenné az Európai Bizottságnak a szektor állami segítésének szabályaira vonatkozó módosító javaslata. A hosszú egyeztetés eredményeként megszületett új javaslat a 2001-es iránymutatást váltja fel.



A támogatás maximális összege nem változik, ám a tagállamok a kulturális sokszínűség megőrzése érdekében a jövőben elvárhatják, hogy a pénz meghatározott részét abban az országban költésék el, ahonnan a támogatás érkezett. Emellett a gyártás, filmkészítés egy részének is a támogatást nyújtó országban kell történnie.

Az állam ezúttal is maximum 50 százalékban járulhat hozzá egy film elkészültéhez, uniós koprodukcónál ez 60 százalék lehet. A projektfejlesztés és a forgatókönyvírás esetében nincs megszabva felső határ, ezeket az állam akár teljes mértékben finanszírozhatja. A  európai filmörökség megőrzése érdekében a törvényhozók javasolták, hogy a filmes alkotásoknak is legyen köteles példánya, vagyis archivált kópiája, ami megőrizhetnek az utókor számára.

Az unió tagállamai évente körülbelül 3 milliárd euró támogatást nyújtanak a filmiparnak. A legtöbb pénzt Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország fordítja erre a célra. Az új rendszerre való átállás nem okoz majd túl sok problémát a tagállamoknak, a kérdés már csak az, hogy az adott országnak lesz-e majd elegendő pénze, amit a filmipar támogatására fordíthat.






nka emblema 2012