sex hikaye

Hajdu Szabolcs: kiszámíthatatlan Oscar-díj esélyek

A Bibliothéque Pascalt indítjuk az Oscarért

2010. szeptember 8. - filmhu
Hajdu Szabolcs: kiszámíthatatlan Oscar-díj esélyek

Teljesen kiszámíthatatlan, hogyan szavaz majd a Los Angeles-i Filmakadémia kétezer tagja, de a megfelelő promóció nagyon fontos - reagált Hajdu Szabolcs az MTI-nek arra a hírre, hogy az Oscar-díjra nevező magyar bizottság keddi döntése alapján a rendező Bibliothéque Pascal című mozija képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában 2011-ben - adta hírül az MTI.

 

"Természetesen nagyon örülök a nevezésnek, és azon túl hogy elkészítettem ezt a filmet, a lehetőségeimhez képest mindent megteszek, hogy továbbra is promotáljam, és még több embernek felhívjam rá figyelmét" - fogalmazott a rendező.

Hajdu Szabolcs emlékeztetett arra, hogy az idei Magyar Filmszemle fődíját is elnyerő Bibliothéque Pascalt már bemutatták a világ legnagyobb kulturális központjaiban (Berlin, Los Angeles, Párizs, Sidney) és a film mindenhol kedvező fogadtatásra talált. Hozzátette azonban: "Amerika nem visel el semmilyen általánosítást, pláne, ha ízlésről van szó. Itt most kétezer ember szavaz a filmekről, és hogy közöttük hogyan oszlik majd el a tetszik-nem tetszik aránya, az teljeséggel kiszámíthatatlan".

A rendező szerint ahhoz, hogy egyáltalán a film amerikai megítéléséről lehessen beszélni, a filmakadémia tagjainak először is tudniuk kell a Bibliothéque Pascalról, és ehhez megfelelő amerikai propagandára van szükség.

A magyar filmek esélyeiről szólva Hajdu Szabolcs úgy vélekedett, Ázsiával és a nagy európai kultúrnemzetek lobbierejével, a nyelvek népszerűségével a magyarok nem tudják felvenni a versenyt.

Hajdu Szabolcs 2006-ban Fehér tenyér című filmjével indult a szakma egyik legáhítottabb díjáért. Magyarország 2009-ben Goda Krisztina Kaméleon, 2008-ban Bollók Csaba Iszka utazása, 2007-ben Pálfi György Taxidermia, 2005-ben Koltai Lajos Sorstalanság, 2004-ben Antal Nimród Kontroll, 2003-ban Fliegauf Benedek Rengeteg, 2002-ben Pálfi György Hukkle, 2001-ben Sopsits Árpád Torzók, 2000-ben pedig Gödrös Frigyes Glamour című alkotását nevezte. Az ötös listára egyik magyar jelölt sem került fel.

A magyar játékfilmek közül eddig Szabó István Mephisto című alkotását jutalmazták Oscar-díjjal 1982-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.






nka emblema 2012