sex hikaye

Három magyar film Moszkvában versenyez

Mészáros Márta filmjét először láthatja a nemzetközi közönség

2010. június 16. - filmhu
Három magyar film Moszkvában versenyez

Az Utolsó jelentés Annáról című Mészáros Márta-filmet a moszkvai filmfesztivál versenyében láthatja először a nemzetközi közönség. Pejó Róbert Látogatás és Srdjan Karanovic BESA című magyar részvételű koprodukciók is indulnak a moszkvai Szent György-díjért - tudatta a Magyar Filmunió.

 

Június 17-én kezdődik Moszkvában a Szent György-díjért folyó filmverseny, amely - Berlin, Cannes és Velence mellett - a FIAPF (filmproducerek nemzetközi szövetsége) által A-kategóriásnak minősített 13 nemzetközi filmfesztivál egyike.

A rangos mustra versenyében debütál a külföldi közönség előtt Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról című legutóbbi mozifilmje. Az Eszenyi Enikő főszereplésével készült mozgókép Kéthly Annának állít emléket: egy kivételes politikai pályafutás, egy lenyűgöző egyéniség és a hetvenes évek magyar társadalmának lenyomata.

A június 23-i moszkvai premieren Mészáros Márta, Eszenyi Enikő és Pataki Éva társ-forgatókönyvíró személyesen vesz részt.

A magyar filmgyártás erejéről tanúskodik, hogy Oroszország elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján további két magyar részvételű koprodukció is versenyez a fődíjért, a Szent György szoborért.

A legutóbbi Filmszemle rendezői díjával jutalmazott Látogatás című osztrák-magyar-svájci koprodukció, amelynek rendezője Pejó Róbert, főszereplője Gryllus Dorka, valamint Srdjan Karanovic szerb-szlovén-francia-magyar koprodukcióban készült Besa – Az adott szó című játékfilmje kapott meghívást a moszkvai versenybe.

Mindhárom játékfilm a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült.

A Szent György-díjról Luc Besson francia sztárrendező-producer elnökletével nemzetközi zsűri dönt Moszkvában, amelynek tagja Veit Heiduschka, Michael Haneke filmjeinek osztrák producere, továbbá Sharunas Bartas Maria Mironova és Catalina Saavedra. Az ünnepélyes díjátadóra június 26-án kerül sor az orosz főváros patinás Puskin filmszínházában.

 






nka emblema 2012