sex hikaye

Harsányi László az NKA új elnöke

2002. június 27. - filmhu
Harsányi László közgazdász Jankovics Marcellt követi július elsejétől az NKA elnöki posztján. "A tervek szerint a Nemzeti Kulturális Alap működése a jövőben lényegesen demokratikusabb lesz. Egyebek mellett a miniszteri keretet 50-ről 25 százalékra csökkentik" - mondta Harsányi a terveiről.

"Harsányi Lászlóra azért esett a választás, mert nemcsak kultúrára nyitott, jó gazdasági szakember, de mert múltja is meggyőzött arról, az elnöki pozícióra ő a megfelelő ember" - mondta el lapunknak Görgey Gábor kulturális miniszter. "ő volt ugyanis az, aki az előző kormány idején elsőként mondott le, amikor az NKA-nál a miniszter által elosztható keretet felemelték 50 százalékra."

Harsányi László tegnap, az NKA főbizottsági ülése előtt úgy nyilatkozott, az ötvenszázalékos miniszteri keretet húsz és harminc százalék közé szeretnék leszorítani. Görgey Gábor ezt a számot huszonötben jelölte meg.

Harsányi László elmondta azt is, azon gondolkodik, a nemzeti kulturális alapprogram miként tudná valahogy módosítani azt a szomorú tényt, hogy a magyar lakosság kevesebb mint tíz (mintegy hét) százalékáról mondható el, hogy kultúrafogyasztó. Az alapprogramnak az is feladata lenne, hogy a kultúrát valahogy népszerűsítse és közelebb hozza az emberekhez.

Mind Görgey, mind Harsányi úgy nyilatkozott, hogy a közvetlen miniszteri beavatkozást a kurátorok delegálásával kapcsolatban is csökkenteni szeretnék, bár erre vonatkozólag nincs értelme százalékokról beszélni. A kultuszminiszter reméli, Tóth Gy. László, a mozgókép-szakkollégium elnöke után a kurátorok közül senki nem fog lemondani.

Címkék

hír



nka emblema 2012