sex hikaye

Hatályba lép a filmtörvény

A Magyar Film Napja

2004. március 30. - filmhu
Április elsején hatályba lép a filmtörvény. Ebből az alkalomból a Magyar Producerek Szövetsége  ünnepséget rendez az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 31-én, 22 órai kezdettel. Az eseményt egyúttal a Magyar Film Napjaként jelölnék meg, és ezentúl minden évben közös ünnep keretében szeretnének találkozni a hazai filmszakma képviselőivel, kulturális szakemberekkel és a gazdasági élet döntéshozóival.

A filmtörvény kidolgozásával és megszületésével új lehetőségek nyílnak arra, hogy az alkotók – filmesek, írók, producerek - együttesen keressék a filmkészítés kreatív útjait, olvasható a Szövetség sajtóközleményében. A rendezvényen szeretnék azt is tudatosítani, hogy a nemzetközi filmgyártásba való beilleszkedés a szakmán belül még fokozottabb konszenzust és együttműködést kíván.

A törvény keretet biztosít a filmeseknek, ezt azonban nekik kell kitölteni: a gyakorlatban történő megvalósuláshoz a szakemberek, alkotók folyamatos párbeszéde is szükséges.

A Filmünnep a magyar film eredményeire, értékeire és az új generáció nemzetközi sikereire is fel szeretné hívni a figyelmet. Az est folyamán három tízperces retrospektív animációs-, dokumentum- és játékfilmes blokk vetítésére is sor kerül, majd a Special Gizda (Rutkai Bori és csapata) koncertje következik. Éjfélkor a jelenlévők koccintással köszöntik a hatályba lépő filmtörvényt.

A decemberben a Parlament által 100%-osan elfogadott jogszabály kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teszi a magyar filmgyártást és -terjesztést. Több állami támogatás jut a jövőben a filmiparnak. A bázisévnek tekintett 2006-ig a 10 milliárd forintos összeg elérésére tett a kormányzat ígéretet. Számszerűen ezt kormányhatározat rögzíti, valamint a költségvetési törvény tartalmazza.

Az egyik legfontosabb része a törvénynek, hogy az állami támogatás elosztásával a szakmai szervezetek által létrehozott Magyar Mozgókép Közalapítványt bízza meg. A politika nem szól bele a szakmának juttatott közpénzek felhasználásába, viszont szigorúan ellenőrzi annak jogszerű voltát.

A törvény értelmében létrejön majd a Mozgókép Koordinációs Tanács, melynek célja, hogy a különböző filmes pályázatokat összehangolja és összeállítsa az éves pályázati naptárt. A Nemzeti Filmiroda a filmszakma működési feltételeit, a szolgáltató feladatokat végzi: cégregisztrációt, az art filmek besorolását, a filmszakma külföldi képviseletét, a koprodukciós igazolások kiadását. A Nemzeti Filmarchívum pedig a nemzeti filmvagyon megőrzését biztosítja, és állami közgyűjteményként működik majd.  

A befektetési és adókedvezmények bevezetésével biztosítani tudják majd, hogy több külföldi és magántőke áramolhasson a filmiparba.



Címkék

hír



nka emblema 2012