sex hikaye

Herbai Máté kapta a Fehér György-díjat

2010. február 16. - filmhu
Herbai Máté kapta a Fehér György-díjat

Herbai Máté operatőr vehette át a 2002-ben elhunyt film- és televíziós rendező emlékére alapított Fehér György-díjat hétfő este a budapesti Toldi Moziban - tudatta az MTI.

 

Fehér György emlékére egykori barátai és pályatársai öt éve alapítottak díjat, amellyel azoknak a filmes területeknek az alkotóit kívánják jutalmazni, amelyekben a neves filmes egykor működött. Az elismerést minden évben Fehér György születésnapjához (február 12.) közel eső estén adják át.

A zsűri tagjai a díjjal "nem Fehér György epigonját keresik, hanem olyan individualista alkotót, aki kifejezésben a közérthetőségre és a tökéletességre egyszerre törekszik, ugyanakkor növekedő életműve egy olyan művészi egyéniséget sejtet, aki autonóm módon látja és láttatja a világot" - fogalmazott a díjátadó est szervezője.

Mint Gerő Péter elmondta, a zsűri ebben az esztendőben a 45 év alatti operatőrök munkásságát tekintette át. A jelöltek közül Nagy András (Off Hollywood, Fehér tenyér, Johanna), Herbai Máté (A nyomozó, Utolsó idők) és Pohárnok Gergely (Fekete kefe, Hukkle, Taxidermia) került az utolsó körbe, közülük Herbai Máté érdemelte ki a Fehér György-díjat, Fazakas Tibor festőművész Fehér György szellemiségét felidéző alkotását.

 

(Fotó: kultura.hu)






nka emblema 2012