sex hikaye

Hollywood a DVD-másolás ellen küzd

kalózok kontra forgalmazók

2003. május 16. - filmhu
Több nagyobb hollywoodi forgalmazó is perben áll a 321 Studios nevű DVD-másoló szoftvereket gyártó céggel. A vita megoldhatatlannak látszik. Már több ízben bíróság elé vitték az ügyet, de a bíró idáig nem tudott állást foglalni a most már majdnem egy éve húzódó ügyben. Az Amerikai Filmakadémia is tehetetlen a "kalózok" ellen.
Elég egy másoló szoftver, két klikkelés az egérrel és 20 perc alatt kész a szinte tökéletes DVD másolat. Talán ezért olyan népszerűek az ilyen másoló programokat gyártó és forgalmazó cégek. A 321 Studios 99 dollárért árulja DVD-Xpress nevű szoftverét, ami pár lemez után megtérül. Robert Moore a 321 Studios igazgatója azt mondta: "Cégünk sorsa egyáltalán nincs veszélyben, de a jövőben ügyfeleinknek tisztánban kell lenni jogaikkal és ez az ügy precedens értékű lehet ebben az ügyben."

Moore azt is elmondta, hogy az ő általuk gyártott üres DVD-kre mindig ráírják, hogy csak eredeti DVD-ről másoljanak, másolat másolása szigorúan tilos. Ez persze semmit sem ér, vagy csak annyit, mint amennit a dohány termékekre írt figyelmeztetők érnek. Bár a legtöbb internetről ingyen letölthető másolóprogram viszont utat enged a gátlástalanoknak. Kikötés nélkül másolhat bárki, amit csak akar.

A hollywoodi forgalmazók már az Amerikai Filmakadémiát is megkeresték, de ők is tehetetlenek. Elmondták, hogy nem az ő feladatuk eldönteni, hogy valami megsértie a másolási törvényt (1998 Digital Millennium Copyright Act) vagy sem. Azzal is érveltek, hogy szerintük felháborodást keltene, ha nem lehetne DVD-t másolni, mivel, ha valakinek megsérül a DVD-je és használhatatlanná válik, akkor annak ne kelljen megint megvennie a boltokban.

A problémát az is bonyolítja, hogy nehéz eldönteni, hogy valaki saját célra másol egy lemezt, vagy esetleg kereskedik vele, mondta több amerikai jogász. Minden esetre a DVD-Xpress még mindig megrendelhető. Amerikát megosztja ez az ügy, persze a filmforgalmazó szakma tiltakozik, de mit lehet csinálni egy ilyen demokratikus országban, mint Amerika. Az egyszerű honpolgár pedig örül, hogy most már sem zenei CD-ért, sem DVD-filmekért nem kell a boltba mennie.

Címkék

hír



nka emblema 2012