sex hikaye

Hollywoodi top 10, 2005-re

Sokat ígérnek a stúdiók

2005. január 6. - filmhu
Hollywoodi top 10, 2005-re

Papírforma szerint Hollywood mindig jó előre sikeresnek minősíti önmagát, miután a stúdiók gondoskodnak arról, hogy elegendő nagyszabású filmterv sugallja az ígéretes évadot, írja a Reuters. Persze sosem látott filmekről még nehéz lenne megállapítani, hogy mennyire bizonyulnak majd ténylegesen vonzónak a közönség előtt. Egy évvel ezelőtt például ki gondolta volna, hogy Mel Gibson filmje, A passió 370 millió dollárt fog kaszálni, megközelítve ezzel a Pókember 2. 373 millióját?

A Reuters a 10 legígéretesebb filmről közöl összeállítást, melyek a tervek szerint 2005-ben kerülnek a világ mozijaiba.  
 
1. GEORGE LUCAS: STAR WARS: EPISODE III -- REVENGE OF THE SITH
(LUCASFILM és 20TH CENTURY FOX)
bemutató: május 19.

Lucas a két korábbi epizód jól bevált mintáját követi - mindkét esetben május 19-én volt a premier (A klónok támadásáé 2002-ben, A baljós árnyaké 1999-ben), és 311 illetve 431 millió dolláros bevételt produkált a hazai mozikban. Idén az új Star Wars-epizódnak egyetlen más komolyabb filmmel sem kell megharcolnia az első hétvégén, így szinte biztos sikerre számíthat.

Ebben segíteni fogja a már jól ismert szereplőgárda is, Ewan McGregor, Natalie Portman és Hayden Christiansen. A történet a második rész után három évvel játszódik. Az eredeti Star Wars-trilógiát a Köztársaság bukása és a Birodalom felemelkedése köti össze az újonnan forgatott előzményekkel. A Jedi lovagok szétszóródnak, Anakin Skywalkerből Darth Vader lesz, és előkerül a csecsemő Luke és Leia is a sztori végére.   

2. STEVEN SPIELBERG: THE WAR OF THE WORLDS (Világok harca)
(PARAMOUNT és DREAMWORKS)
bemutató: június 29.

Hat héttel a Star Wars bemutatója után Tom Cruise-zal a főszerepben újabb sci-fi kerül az amerikai mozikba. Spielberg H.G.Wells klasszikus regényéből készít adaptációt, melyben a marslakók megtámadják a Földet és olyan galaxisközi háborút indítanak, ami az emberi faj kiírtásával fenyeget.

Spielberg filmje a július 4-dikei mozipiacot valószínűleg nem fogja teljesen uralni, miután július 1-jén a Disney új családi animációs filmmel jelentkezik Chicken Little címmel, a Fox pedig képregényhősöket elevenít meg a Fantasztikus Négyes filmváltozatában.





3. RIDLEY SCOTT: KINGDOM OF HEAVEN

(FOX)
bemutató: május 6.

Az elmúlt években Hollywood május első hetéhez igazította a nyári szezon nem hivatalos indulását, miután nagyszabású filmek elindításához ideális időpontnak bizonyult. A megelőző négy hónap inkább kisebb léptékű, vagy kissé kifakult, az előző karácsonyi szezonból kimaradt filmek bemutatására alkalmas.

Scott filmje a 12. században játszódó akció-kalandfilm. Főszereplője egy patkókovácsból lovággá lett fiatalember, aki a keresztes hadjáratok idején Jeruzsálemet védelmezi.  A történetben egy hercegnőnek köszönhetően megjelenik a szerelmi szál is, valamint számos látványos csatajelenetre lehet számítani az Orlando Bloom, Liam Neeson és David Thewlis főszereplésével készült filmben.  

4. CHRISTOPHER NOLAN: BATMAN BEGINS
(WARNER BROS.)
bemutató: június 17.

A stúdió sikeres Batman-sorozatát folytatva jó eséllyel pályázhat arra, hogy idei filmje a legutóbbi rész eredményeit magasan túl fogja szárnyalni. A június közepi indulás az iskolai tanév vége miatt is erőteljes reményeket jelenthet: ebben az időszakban minden este egy normál szombati bevételt hozhat a konyhára.

Bruce Wayne-t Christian Bale alakítja, mellette olyan hírességek szerepelnek, mint Michael Caine, Katie Holmes, Liam Neeson és Morgan Freeman. A rendező Christopher Nolan pedig 2000-ben a Mementóval aratott jelentős kritikai elismerést. A Batman Begins a történet kezdeteihez nyúl vissza, és azt mutatja be, hogyan született meg a várost védelmező Denevérember legendája.

Joel Schumacher nagyott bukott Batman & Robin-ja óta már csaknem 8 év telt el. A stúdió most új fejezetet kíván nyitni a szériában: a későbbi filmadaptációkkal szemben a korai Batman-képregények világához kanyarodnak vissza.

5. MICHAEL BAY: THE ISLAND
(DREAMWORKS)
bemutató: július 22.

A magasan jegyzett akciórendezők sci-fi-áradata Michael Bay Island című filmjével folytatódik, Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Djimon Hounsou és Steve Buscemi főszereplésével. A történet a 21. század közepén játszódik, amikor klónokból próbálják kivonni a megfelelő testrészeket az "eredeti" emberiség számára. A McGregor és Johansson által játszott páros azonban nem szeretne alkatrész lenni, így inkább elszöknek megalkotóik elől, és a túlélés reményében elkeseredett küzdelembe kezdenek.  

6. MIKE NEWELL: HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
(WARNER BROS.)
bemutató: november 18.

A Harry Potter negyedik részét a nagy versenyt ígérő nyári szezon helyett most a családi filmeknek kedvezőbb Hálaadás nap és a karácsonyi ünnepek közötti idősávba helyzték. Az első Harry Potter-film 2001 novemberében került a mozikba, és 318 millió dollárt kaszált az Egyesült Államokban. A következő év  november 15-én jött a második epizód, 262 milliós eredménnyel, míg a legutóbbi darabot az elmúlt nyáron tűzték műsorra a mozik, és 249,5 millió dolláros hazai bevételt ért el.  

7. SHAWN LEVY: THE PINK PANTHER (A Rózsaszín Párduc)
(MGM)
bemutató: szeptember 23.

Ennek a sorozatnak már a tizedik darabja kerül mozivászonra 1963-as indulása óta, amikor Blake Edwards rendezett ragyogó vígjátékot Peter Sellers-szel Clouseau felügyelő szerepében. Sellers 1980-ban meghalt, és azóta hiába próbáltak lelket önteni a sorozatba. Pedig maga Edwards is próbálkozott 1993-ban, nem kisebb sztárral, mint Roberto Begnini, de A Rózsaszín Párduc fia című produkció mindössze 2,4 milliós bevétellel zárta pályafutását. Az idei próbálkozás leginkább Steve Martin-ban bizakodhat, aki korábban már sikeresen dolgozott együtt a filmet rendező Levy-vel.

8. MARTIN CAMPBELL: THE LEGEND OF ZORRO
(COLUMBIA)
bemutató: november 4.

Hollywoodban a nyár május elején, a karácsonyi ünnepek pedig november elején kezdődnek. A Columbia késő szeptemberi bemutatóját gyorsan átigazította ehhez a dátumhoz, amikor kiderült, hogy a Disney Cars című produkcióját 2006 nyarára halasztotta.

Az 1998-as Zorro maszkja szintén Campball rendezésében készült, Antonio Banderas, Anthony Hopkins és Catherine Zeta-Jones főszereplésével. Akkor július közepén nyitottak, és közel 94 millió dollárnyi jegyet adtak el. Az új filmben ugyancsak hármójukhoz lehet majd szerencsénk.   



9. PETER JACKSON: KING KONG
(UNIVERSAL)
bemutató: december 14.
 
Sokak szerint A Gyűrűk ura-trilógiával hírnevet szerzett Jackson King Kongja az egyetlen igazán megkérdőjelezhetetlen film, ami miatt érdemes lesz 2005-ben moziba menni. A főbb szerepekben Naomi Watts, Jack Black és Adrien Brody lesznek láthatók. A King Kong a "szépség és szörnyeteg"-sztorihoz hasonló történet: egy dokumentumfilmes forgatócsoport és egy felfedezőcsapat ered az óriásgorilla nyomába, aki a hiedelmek szerint a Koponya-sziget dzsungelében él. Az 1933-as eredeti feldolgozástól eltérően Jackson filmje a veszélyekkel teli és történelem előtti lényektől hemzsegő dzsungelben játszódik.
 
10. MEL BROOKS És SUSAN STROMAN: THE PRODUCERS
(UNIVERSAL)
bemutató: december 21.

Akármennyire nagy durranás lesz is a King Kong jövő decemberben, valószínűleg hagy még némi teret egy más közönségréteget megcélzó filmnek, a The Producers című, hatalmas sikerű Broadway-musical alapján készülő alkotásnak. A musicalt szintén Susan Stroman rendezte, méghozzá Mel Brooks 1968-as eredeti filmjének nyomán. A mostani feldolgozás forgatókönyve pedig Mel Brooks és Thomas Meehan munkája.

Nathan Lane és Matthew Broderick játssza a két producert, akik elhatározzák, hogy a biztos siker érdekében színpadra állítják minden idők legrosszabb musicaljét. 






nka emblema 2012