sex hikaye

Hommage á Gaál István

Magyar filmek a rendezőnők milánói fesztiválján

2006. február 21. - filmhu
Hommage á Gaál István
A nagy sikerű Makk Károly és Bereményi Géza retrospektív vetítéssorozatot követően idén Gaál István munkásságát mutatja be a genfi CAC Voltaire filmművészeti központ – adta hírül a Filmunió.

A legendás BBS egyik alapítójának szentelt program keretében Gaál István első játékfilmje, az 1963-ban készült Sodrásban mellett további kilenc mű látható Genfben február 20. és 28. között. A Maison des Arts du Grütli-ben megrendezett vetítéssorozaton olyan emlékezetes alkotásokkal találkozhat újra a közönség, mint a Cannes-i zsűri díjas Magasiskola (1970), a Legato (1977) és az 1999-ben készült Gyökerek I-II. című portréfilm Bartók Béláról.

A retrospektív programot a Rendhagyó párizsi leltár című film nyitja meg a rendező személyes részvételével.

Gaál István életművét elemzi a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat portrésorozatának legújabb összeállítása, melyet a Filmszemlén mutattak be a nagyközönségnek. A szakfolyóirat szerzői Gaál István korai rövidfilmjeiben a modernista filmkép és az archaikus világkép viszonyát, az első játékfilmet (Sodrásban) zenei szempontból vizsgálják, valamint elemzik a Pályamunkások című etűdöt, és a hatvanas években született Gaál-filmek (Sodrásban, Zöldár, Keresztelő) társadalomképét is. A Metropolisban találunk írást Gaál István filmjeinek tájábrázolásáról, a Magasiskola adaptációs stratégiáiról, a rendező által jegyzett Bartók-portréfilmről (Gyökerek) és Gaál késői városfilmjeiről (Római szonáta, Rendhagyó párizsi leltár, Keralai mozaikok) is (www.odeon.hu).

Bangkokban harmadik alkalommal rendezik meg ezen a héten a nemzetközi filmtermés seregszemléjét. A nagyszabású fesztiválra Deák Krisztina A miskolci boniésklájd című munkája kapott meghívást.

Mexikóváros kortárs filmművészeti szemléjén, a ma kezdődő FICCO filmfesztiválon Mundruczó Kornél két munkáját ismerheti meg a közönség. A fesztivál 19 versenyfilmje közé kapott meghívást a Johanna, míg a Szép napok-at az információs programban tűzik műsorra.

Milánóban február 22-én 13. alkalommal veszi kezdetét a Sguardi Altrove, a rendezőnők filmfesztiválja. Mészáros Márta A temetetlen halott című műve, Gyarmathy Lívia 9. emelet és A mi gólyánk című Európa Filmdíjas alkotását vetítik. A versenyprogramba Böszörményi Zsuzsa Mélyen őrzött titkok című filmje kapott meghívást. A fesztiválhoz, melynek központi témája idén a családi kapcsolatok mibenléte, kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik, melyen Gyarmathy Lívia is részt vesz.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.






nka emblema 2012