sex hikaye

Indul a Konyec

Senior Roadmovie

2006. május 4. - filmhu
Május végén indul a Konyec, Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmjének forgatása. A főbb szerepekben Földi Teri, Keres Emil valamint Schell Judit és Scmied Zoltán.

Keres Emil az Egerek és emberekben
A Konyec – Idősebbek is elkezdhetik alapjául szolgáló forgatókönyvet Lovas Balázs (a filmhu munkatársa – a szerk.) jegyzi, mint Rohonyi Gábor a filmhunak elmondta, elsősorban a film témája fogta meg. „Számomra arról szól, hogy a szabadságot választani sohasem késő” – foglalta össze Rohonyi. A Konyec középpontjában ugyanis egy idős házaspár áll, akik ha rövid időre is, de megtapasztalják a szabadság mámorát.

„A Konyec mint cím sem mond ellent ennek a szándéknak, inkább azt hangsúlyozza, hogy a Konyec története ott kezdődik, ahol a filmek általában véget érnek.” – tette hozzá a rendező. A két főszereplő ugyanis már igencsak hetven felett jár, Emil (Keres Emil) és Hédi (Földi Teri) egyszercsak felrúgják a mindennapok szürke egyhangúságát, és bepótolják az elmúlt három évtizedük tetszhalott állapotát. Mint Rohonyi elmondta, nem volt könnyű megtalálni a megfelelő, idős színészeket erre a feladatra, de hosszas keresés után végül sikerrel jártak. A sztori két szálon fut, a másik vonalon egy fiatal rendőrpáros Ági (Schell Juci) és Andor (Schmied Zoltán) magánéleti válságuk közepette üldözi a nyugdíjas párost. (A két fiatal színész nemcsak a vásznon egy pár, hanem a valóságban is.)

A forgatás május 22-én kezdődik és egészen július 6-ig tart, azaz ha az időjárás kegyes lesz a stábhoz, mindössze harminchat nap alatt rögzítik a jeleneteket. Noha főleg külső helyszíneken dolgoznak, a Konyec egyáltalán nem budapesti történet, csak a műtermi részeket, és egy-két külső beállítást forgatnak majd a fővárosban, egyébként Dunaújváros utcáin dolgoznak majd a kamerák, valamint kifejezetten nagy szerep jut a Balaton-felvidék varázslatos tájának.

Földi Teri, a „Vérdíjas Nyugdíjas"
A Konyec gyártásáért Mécs Mónika producer, és cége, az M&M felel. Együttműködésük régre nyúlik vissza, Rohonyival közösen készítették A bűvész című diplomafilmjüket is 1999-ben. Rohonyi az azóta eltelt években főleg reklám- és videoklip rendezéssel foglalkozott, az M&M-mel közösen pedig Dél-kelet Ázsiáról szóló dokumentumfilmeket készített.

A filmet a többek között a Dealer és a Torzók operatőre, Szatmári „Szatyor” Péter fényképezi, akivel Rohonyi nemcsak számtalan reklámfilmben dolgozott együtt, de gyerekkoruk óta barátok és együtt filmeznek. A Konyec díszleteiért Hujber Balázs felel, a jelmeztervező Breckl János, a film zenéjét Madarász Gábor szerzi. Az elkészült képeket Király István vágó illeszti megfelelő sorrendbe.

Az M&M mellett a legjelentősebb koproducer a TV2 lesz, akik az anyagi támogatás mellett a filmben is intenzív szerepet vállalnak. A sztori szerint ugyanis a „Vérdíjas Nyugdíjasok” igen nagy médianyilvánosságot kapnak, a filmbeli televíziót a TV2 fogja életre kelteni. Az elkészítéshez szükséges mintegy 200 millió forint felét a Mozgókép Közalapítvány állja, a fennmaradó összegen a TV2 és más támogatók osztoznak.

A film műfaját firtató kérdésekre Rohonyi a Konyec-et road-movie-ként határozta meg, hiszen nem kifejezetten komédia, bár nem nélkülözi a humort. A filmről a rendező még elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a mára már elkoptatott, túlhasznált filmes eszközöket újra megfelelően, eredeti jelentésükben használják. „Ebből a szempontból egy retro-kísérlet is lesz, hiszen a film klasszikus eszközeivel akarunk történetet mesélni, és szándékosan kerüljük majd a hatásvadászatot.” – tette hozzá a rendező.Címkék

hírnka emblema 2012