sex hikaye

Indul az Alter-native

Szerdától tizenkettedszer

2004. november 2. - filmhu
1-1  /  2
Indul az Alter-native
Tizenkettedik alkalommal veszi kezdetét holnap a Maros megyei Madisz rendezésében az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A minden év őszén megrendezésre kerülő eseménynek – a hagyományoknak megfelelően – idén is a marosvásárhelyi Kultúrpalota ad otthont. Az évek során a fesztivál a szűkebb régió, majd Európa mellett mára az egész világ filmesei számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A filmművészet kedvelői az elmúlt 11 év során évente átlagosan 60-70 filmet láthattak Marosvásárhelyen.

A fesztivál szervezői fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy az Alter-native természetes módon tekint egyaránt érvényesnek és hitelesnek egymástól gyökeresen eltérő filmfajtákat és filmes gondolkodásmódokat. A témaválasztás és a műfaj szinte teljesen szabad. A fesztiválra benevezhetők az utóbbi öt évben készült film/videó alkotások (fikció, non-fikció, animáció, kísérleti és televíziós), melyeknek időtartama nem haladja meg a 30 percet.

Közepesnél kicsit jobb színvonal

Az idei fesztiválra 34 országból 444 nevezés érkezett, többségük Romániából és Magyarországról, de küldtek filmeket, Azerbajdzsán, Belgium, Brazília, Dánia, Dél Afrikai Köztársaság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, India, Indonézia, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia és Montenegró, Szingapúr és Törökország filmkészítői is. Az előzsűri tagjai Durst György producer, Gáspárik Attila színész, az Alter-Native Filmfesztivál művészeti igazgatója, Kónya Klára, a Filmtett szerkesztője, Mráz Ferenc filmrendező, egyetemi tanár, Pál Péter képzőművész, Schneider Tibor operatőr és Ungvári Zrínyi Imre egyetemi adjunktus voltak.

„Kezd a filmek színvonala jobb lenni. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a fesztivál a tizenkettedik évébe lépett és egyre ismertebbé válik. Több film jön és jobbak” értékelte az idei felhozatalt Durst György. Az előzsűri tagjaként közel félezer alkotást végignéző producer összességében a közepesnél kicsivel jobb színvonalúnak ítélte a programot. Durst kiemelte, hogy idén végre sikerült külön blokkot kialakítani, a magyarul beszélő erdélyi filmeknek. „Néhány korábbi alkalommal volt rá példa, hogy a magyarul beszélő filmeket külön mércével kellett néznünk. Most erre nem volt szükség, nem néztük honnan való egy film, csak azt, hogy jó-e. Így is találtunk jó magyar és román filmeket is.”

Versenyen kívül

A rendezvényt először 1993-ban "Sors és Képzelet" címen rendezték meg, melynek elsődleges célja az elmúlt 50 év magyar filmtermésének a bemutatása volt. A következő évben alakult nemzetközi rövidfilm fesztivállá, és az Alter-native nevet is ekkor kapta. A rövidfilmek versenyeztetése mellett továbbra is a fesztivál - talán legnagyobb érdeklődést keltő - része maradt a legújabb magyar filmek bemutatása. Így került sor az évek folyamán többek között olyan filmek bemutatására, mint a Roncsfilm, az Európakemping, a HagyjállógvaVászka az Eszkimóasszonyfázik, a Nekem lámpást adott a kezembe az Úr, Pesten, a Simon Mágus, a Macerás ügyek, a Hukkle vagy a Rengeteg.

A versenyprogram és a hosszú filmek mellett a fesztivál programját közönségtalálkozók, képzőművészeti kiállítások, és koncertek teszik változatossá. A szervezők minden évben meghívják a bemutatott nagyjátékfilmek alkotóit Marosvásárhelyre. Így sikerült tartalmas kerekasztal-beszélgetéseket, közönségtalálkozókat szervezni többek között olyan alkotókkal, mint: Bódy Gábor, Enyedi Ildikó, Fábri Zoltán, Sára Sándor, Simó Sándor, Szász János és Szőke András.

Minden évben kiegészítő programok, médiaművészeti kiállítások, fotókiállítások és plakátkiállítások, is színesítik a kínálatot. Ezen kívül a környező országok hasonló filmfesztiváljainak, díjnyertes filmjeiből is látható válogatás, továbbá bemutatásra kerülnek a Filmtett - Duna Műhely alkotótáborában készült filmek, a marosvásárhelyi Pentaton Stúdió és a kolozsvári Video-Pontes Filmstúdió filmjei, illetve különböző filmes főiskolák diákjainak alkotásai is.

Csehország a díszvendég

2003-óta, a rendezvény nagyobb teret biztosít egy-egy ország kultúrájának bemutatására. Az Alter-native idei díszmeghívottja Csehország. A fesztivál programjában kiemelt helyen szerepelnek a csehországi alkotások, köztük Jan Hrebejk új filmjével a Pupendóval, valamint az Unalom Brnoban című alkotással. Műsoron lesz a Szezon, a Dealer, a Tamara, a Drumbun, a Kontroll és a Magyarvándor, továbbá két román játékfilm, Vizsga és A nap hőse címmel.

Ezen kívül fellép az Art Contact Mozgásszínház, a Nobles együttes, akik brit-pop stílus magyar képviselői, és hangversenyt ad a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. Kiállítás lesz látható cseh filmplakátokból, és válogatás a prágai FAMU Főiskola animációs-, és dokumentumfilmjeiből.

A díjakról nemzetközi zsűri dönt, név szerint Fischer István Németországban dolgozó filmrendező, operatőr, Groó Diana filmrendező, Hatházi András rendező, színész, író, forgatókönyvíró, a kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója, Titus Muntean román filmrendező, valamint Alice Ruzickova cseh rendező, operatőr, a prágai Művészeti Akadémia Film és Televízió Fakultásának prodékánja.

A korábbi évekhez hasonlóan a fesztivál eseményeit idén is kedvezményes áron látogathatják az érdeklődők: egy bérlet 99.000 lejbe, egy napijegy pedig 40.000 lejbe kerül.





1-1  /  2

nka emblema 2012