sex hikaye

Indul az Észt Hét

2010. március 24. - filmhu
Indul az Észt Hét

Március 18. és 24. között rendezik meg az Észt Hét fesztivált Magyarországon. Az országos rendezvénynek otthont adó városokban, Budapesten, Szombathelyen és Debrecenben az észt film, színház, irodalom, kiállítás és gasztronómia mutatkozik be.

 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Hét nagyjátékfilm, sok rövid- és animációsfilm, felolvasóest, az észt Ugala színház vendégjátáka magyar felirattal, és egy héten keresztül naponta változó észt ételek lesznek a terítéken március 18-től Budapesten a Toldi moziban, a Merlin színházban és a Kertész utcai M étteremben. Szombathelyen a helyszín az Agora-Savaria Filmszínház, Debrecenben pedig a Magyar Nyelvtudományi Intézet ad otthon a rendezvénynek.

Nyitány

Március 17-én a Toldi moziban fesztivál egy irodalmi felolvasóest is lesz. Észt és magyar színészek olvasnak fel két díjnyertes novellát. Ilmar Jaks: Armer Adolf című novellája azon a kérdésen elmélkedik el, hogy mi lett volna, ha Adolf Hitler iskolásként egy hólavinában halt volna meg, miközben megmentette két társát. Az írás 2004-ben megkapta az év legjobb novellája címet. A másik bemutatásra kerülő művet 2006-ban a lengrangosabb észt novelladíjjal jutalmazták. Armin Kõomägi Anonim logisztikusok című írásában arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként lehet élni, mozogni, nemzeni a lehető legkevesebb energia-ráfordítással. Az Észt Hét szombathelyi programjai az Agora-Savaria Filmszínházban A Balti-tenger mentén című fotókiállítás megnyitójával veszik kezdetüket.

Film

Az Észt Hét legszélesebb kínálatával kétségkívül a filmes szekció jelentkezik. A diszkó és atomháború című film tavaly elnyerte a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját, Jaak Kilmi rendező maga is elkíséri filmjét. A humoros dokumentumfilm a szovjet időkben csak titokban hozzáférhető finn televízióadás Észtországra tett hatásáról szól. A fesztivál vendégeként érkezik Budapestre Mart Müürisepp, a Vasha című film főszereplője is. A filmben a főhősnek választania kell: segít egy embernek, aki korábban megmentette az életét vagy ellene fordul, hogy a saját lelkiismeretét mentse.

A Bankrablás című drámát nemcsak azért érdemes megjegyezni, mert Európában és a tengerentúlon is fesztiválsikereket ért el, hanem mert a stáblistán szerepel egy hippit játszó, Asszonyi Zoltán nevű magyar színész is. A hét egész estés film mellett találunk kisfilmes összeállítást, egy adag új észt animációs csokrot, vizsgafilmeket és videoklippeket.

Színház


A kék vagon című vendégjáték észt nyelven, magyar felirattal lesz látható a Merlin színházban. A Magyarországon is népszerű észt szatirikus író, Andrus Kivirähk betekintést enged a mostani harmincasok, az ún. orosz rajzfilm-generáció lelkében élő szovjet nosztalgiába. A darab szereplői, akikben az észtek önmagukra ismerhetnek, egy születésnapon vodkázgatnak, és felidézik a szovjet korszak végének képtelenségeit. Az egymást nem értő nemzedékek érvelésében már-már tragikus dac mutatkozik meg, és a viccelődésben nemegyszer túl messzire mennek.

A darab előzetesét itt nézheted meg.

A színházi előadás után Sirató Ildikó beszélget a darab rendezőjével, Taago Tubinnal. Az előadás napján egy különleges fotókiállítás is megtekinthető a Merlin színházban.

Gasztró

Az Észt Hét alatt az M étteremben minden nap észt ihletésű menüt találunk majd. Minden nap másik étel vezet be névrokonaink konyhaművészetének titkaiba, az étterem szerint: "észt fogások mediterrán-magyar hangulatban, avagy a hús-krumpli kettősség finomított bája."






nka emblema 2012