sex hikaye

Inforg-koprodukció két díjjal Tallinban

A Szemle után a mozikban

2008. december 10. - filmhu
Inforg-koprodukció két díjjal Tallinban
Az Inforg Stúdió közreműködésével készült The World is Big... című alkotás legutóbb egyszerre két elismerést is nyert a Tallini Filmfesztiválon. Az eddig számos mozgóképes mustrán bemutatott, Muhi András koproduceri közreműködésével leforgatott film itthon a januári Inforg-napon lesz látható leghamarabb.

A Muhi András vezetésével működő Inforg Stúdió közreműködésével forgatott bolgár presztizsfilm, A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik (The World is Big and the Salvation Lurcs around the Corner) egyszerre két elismerést is szerzett a maratoni, november 13-tól december 7-ig tartó Tallini Filmfesztiválon. A zsűri külön említést tett róla, valamint az Nemzetközi Filmszövetséget (FICC) zsűrijének Don Quijote-díját is megkapta a The World is Big.

A film egy fiúról, Alexről szól, akinek családja a szocializmus idején a zöldhatáron át Németországba disszidált. Alex (Carlo Ljubek) éli az alsóközéposztálybéli kamaszok életét, míg családjával autóbalesetet szenved, amelyben szülei meghalnak, ő pedig elveszíti emlékezetét – olvasható egy korábbi írásunkban. Ekkor kezdődik egy, a Balra a nap nyugszik és a Kalandorok-ban is látott spirituális utazás. Alex nagypapája Németországba megy a fiúért, majd egy tandembiciklin elindulnak vissza Bulgáriába. Az ostábla-bajnok nagypapát Miki Manoljovic alakítja, őt a Csapda című filmben láthattuk, mint a főhőst bérgyilkosságra bujtogató vállalkozót. A színészek tekintetében A világ nagy...-nak  magyar vonatkozása, hogy Gryllus Dorka is fontos mellékszerepet kapott benne.

A szürke hétköznappok fölé emelkedve

A hosszúcímű alkotás bolgár, német, szlovén és magyar részvétellel készült el, amely az utóbbi idők legköltségesebb bolgár produkciója, összesen körülbelül 500 millió forintnak megfelelő összegből forgott, és a balkáni ország ezzel az alkotással igyekszik felhívni magára a figyelmet. Úgy tűnik, nem sikertelenül, amit az eddigi számos fesztiválszereplés is bizonyít.

A filmet először a januári Inforg-napon láthatja a hazai moziközönség, majd a Filmszemle információs szekciójában, ezt követően kerül majd a hazai mozik műsorára.

A fesztiválon díjat nyert további alkotások






nka emblema 2012