sex hikaye

Inforg-leltár Cannes-ból hazafelé

Aglaja és Womb

2008. május 23. - filmhu
Inforg-leltár Cannes-ból hazafelé
A Cannes-ban elnyert Kieslowski-díj és a legutóbbi MMK-s pályázatok eredményhirdetése adta az aktualitást ahhoz, hogy számba vegyük az Inforg Stúdiónál készülő produkciókat. A műhely vezetőjét, a Franciaországból hazafelé autózó Muhi Andrást kérdeztük a kinti és itthoni fejleményekről, tervekről.

Mintha tudnánk örülni mások sikerének is

Az Inforg Stúdió a legutóbbi MMK-s szelektív játékfilmes pályázaton két egészestés tervéhez kapott támogatást. 75 milliós támogatásról szóló szándéklevelet nyert Deák Krisztina Aglaja című projektje és 80 milliót a Cannes-ban az Atelier koprodukciós fórumra meghívott és a Script East-fődíjas Fliegauf Benedek-film, a Womb. Mint már beszámoltunk róla a magyar, német, angol és francia koprodukcióban készülő Womb a Côte d'Azur partján zajló mustrán elnyerte a legjobb közép-európai forgatókönyvnek járó címet és a vele járó 10 ezer eurós jutalmat. A lengyel illetőségű szervezet, a Script East (SE) több számos pályázat közül választotta ki az általa legjobbnak látott, és így fejlesztésre érdemes 12 projektet.

Te velük örültél?!

Muhi András arról számolt be, hogy informális értesülések alapján őket az elismerés kevésbé lepte meg, mint az, hogy számtalan örömteli és őszinte gratulációt kaptak a díjkiosztót követően. „Mintha mi, magyarok is kezdenénk rájönni, hogy érdemes örülni a  másik sikerének” - nyilatkozott az Inforg vezetője. Megerősítette, Cannes-ban bármilyen jelenlét vagy díj nagyon komoly elismerésnek számít, hiszen nagyon koncentrált médiafigyelem irányul az ott bemutatkozó alkotásokra, amelyek  további eredményeket hozhatnak a koproducerek keresése során is.

Muhi András azért is örül különösen a SE-díjnak, mert a Atelier meghívás már nagyon jó helyzetbe hozta Fliegauf Bendek tervét – a statisztikák szerint azok 60%-a tényleg megvalósul -, ezért aztán a lengyel filmes ítészek akár a második legjobbnak ítélt alkotást is jutalmazhatták volna, hogy az ugyancsak képbe kerüljön.

A következő lépés az lesz, hogy  a Womb német koprodukciós partnere lejárja a saját pályázati köreit, és angol casting-cég segítségével elkezdődik a szereplők válogatása, majd a próbafelvételek, és ősszel kezdődhet is a forgatás.

A francia tenger partján rendezett filmes esemény a Bahrtalo utóéletét is befolyásolta, a Karlovy Vary mezőnyében induló alkotás előtt úgy tűnik, hogy megnyílhat a nemzetközi DVD-kiadás és televíziós szereplés lehetősége.

Fliegauf első szerelmesfilmje, a Womb

Muhi András elmondta, hogy most Cannes-ban leginkább az Aglajára igyekeztek ráirányítani a figyelmet. A legutóbb egészestés alkotással 2004-ben, A miskolci boniésklájd-dal jelentkező Deák Krisztina jelenlegi filmjéről a cannes-i filmes mustra után bővebb írásban fogunk beszámolni.

Hegedüs Amerikája

Az Inforg vezetőjével leltárba vettük a többi filmet is. Újdonság az Inforgos alkotások között Hegedűs Péter dokumentumfilmje, a My America, amelyben a szerző az amerikai elnökválasztáson szerzett személyes tapasztalatait mutatja be, az USA-hoz való sajátos viszonyával egyetemben. Hegedűs Magyarországon született, de aztán Ausztráliába vetette a sors, és annak a Hegedűs Andrásnak az unokája, aki 1955 áprilisa és 1956 októbere között volt Magyarország legfiatalabb miniszterelnöke (hivatalosan a Minisztertanács elnöke), 33 éves volt akkor.

Az alkotás „kreatív dokuként” készül és játékfilm hosszúságú lesz, összköltségvetése majdnem el is éri egy átlagos hazai játékfilmét, 160 millió forintból gazdálkodnak az alkotók. A My America mögé itthon az Inforg mellett a Bognár Ágnes vezette Turtle Film és az RTL Klub áll. A külföldi partnerek között található az ARTE, a ZDF és természetesen ausztrál koproducer is támogatja Hegedűs alkotását. A forgatási munkálatok hamarosan, az idén nyáron elkezdődnek.

Bontakozó rügyek

Azonban nem titkolt csalódottsággal számolt be az Inforg vezetője arról, hogy az MMK-hoz beadott, összesen 11 dokufilmes és tudományos-ismeretterjesztő pályázatuk közül egynek sem ítéltek támogatást a szakkollégiumok. A szakma által is elismert Stúdiót ilyen körülmények között nehéz működtetni – vázolta a helyzetet Muhi András, aki szerint komoly dokus filmográfiát tudnak felmutatni. Az Inforgban alkot többek közt Varga Ágota, Lakatos Róbert, Bálint Arthur, Bódis Kriszta, Zelki János, Szalay Péter, Oláh Lehel, Ferenczi Gábor, Vécsei Márton, Kovács Kristóf, Muhi András Pires. Mindezek ellenére készül Varga Ágota Aczél Györgyről szóló portréfilmje, és Füredi Zoltán rendezésével az Acélbalta című doku, amely egy mongol férfit, Ganshüt (nevének jelentése acélbalta) mutatja be, aki elindul a félnomád állam soron következő parlamenti választásán. A film elkészítéséhez sikerült lengyel koprodukciós partnert és az Új Budapest Filmstúdiót is megnyerni. A sikertelen pályázat ellenére, ugyan csak elkészül a Mars kutatás során forgatott filmük, amely Hirsch Tibor és Muhi András Pires alkotása.

Gyerekfilm, Mungiu, Wong Chao

Animációs alkotások között három inforgos pályázat is nyert. Quirin Ágnes 8 millióból gazdálkodhat egy gyermekeknek készülő sorozat, a 7-8 perces epizódokból álló Nyakas-hegyi történetek következő részének elkészítésekor. Az animációs szakkollégium még két inforgos tervet támogatott, a legtöbbet, 12 milliót kapott a Tejfogakkal már nemzetközileg is bizonyított Bánóczky Tibor a Rügyek jégeső előtt elkészítésére, és 3 milliót Hegedűs 2 László A 3testőrre.

Újrakezdés-hangulat

Korábban beszámoltunk arról hogy Enyedi Ildikó Volt címen filmet készít az Inforgban, a projekt a forgatókönyv fejlesztésénél tart. Továbbra is aktuális a Photograph című lengyel produkcióban való részvétel és Muhi András úgy tájékoztatott, hogy szinte biztosnak látszik a részvétel a tavaly Cannes-ban Arany Pálmával díjazott 4 hónap, 3 hét, 2 nap rendezőjének, Christian Mungiunak a következő produkciójában, a Külvárosokban (Outskirts), amelyet a fiatal román sztárrendező ezúttal producerként és forgatókönyvíróként jegyez. Valamint ugyancsak inforgos részvétellel készülő az Újrakezdés (Starting Over), amelynek rendezője Wong Chao, ő korábbi filmjével, a Luxury car-ral Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban nyert.



Címkék

hír



nka emblema 2012