sex hikaye

Irány a dokfilm

Iránytű - dokumentumfilmes szakmai fórum a Cinefesten

2012. szeptember 18. - filmhu
Irány a dokfilm

A 9. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon immár harmadik alkalommal zajlott az Iránytű dokumentumfilmes szakmai fórum a műfajt finanszírozó hazai intézmények részvételével.

 

Az MTVA részéről Dr. Néder Sarolta, a Támogatási terület vezérigazgató-helyettese, valamint Dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja az új, Magyar Média Mecenatúra pályázati rendszert a visszajelzések alapján sikeresnek és a korábbinál jóval áttekinthetőbbnek ítélték.

A fórumon megjelent rendezők a pozitívumok mellett azonban felvetették az Ad Hoc keret felhasználási feltételeinek finomítását, illetve a pályázat első körében beadandó egy oldalas szinopszis problematikáját. Ekkora felület kevés a témában szerzett jártasság és szakmai referenciáik bemutatására, valamint a rendezői koncepció érzékeltetésére. Mindkét intézmény nyitott a dokumentumfilmes szakma javaslataira; szeptember végére újabb egyeztetést ígértek a szakmai szervezetekkel.

cinefest iranytu2 500



A Magyar Nemzeti Filmalap részéről Medgyesi Gabriella dokumentumfilmes szakértő hívta fel az alkotók figyelmét arra, hogy ők továbbra is egész estés (70 perc feletti) dokumentumfilmeket támogatnak. Bár a sikeres pályázathoz fontosak a rendező és/vagy a producer referenciái, a sodró történet, a nézőt „behúzó” hős karaktere, a dokumentumfilmes eszközökkel ábrázolt, speciális forgatókönyv legalább annyit nyom a latban. Az HBO Közép-Európai Irodájának képviseletében Hanka Kastelicova elmondta, hogy az HBO évente 3 új magyar dokumentumfilm elkészítéséhez tud támogatást nyújtani. Kiemelte a lokális témák jelentőségét, de lényeges ezek univerzális filmnyelven való megfogalmazása.

cinefest iranytu1 500



A délután második blokkjában a JCF idei dokumentumfilmes versenyprogram két magyar filmjének rendezője, Lakos Nóra: Magyar bajusz és Matusik Szilárd: Vakondok 2. mellett helyet foglalt a nemzetközi filmes tapasztalattal rendelkező Trencsényi Klára rendező-operatőr is. A külföldi dokumentumfilmes workshopok, pitching fórumok és egyéb pályázati lehetőségek sokféleségén túl hangsúlyozták az internetben rejlő lehetőségeket is. A jelenlévő alkotók elengedhetetlennek tartják a közszolgálati televízióban külön dokumentumfilmes sáv kialakítását, valamint egy hazai dokumentumfilmes fesztivál létrehozását is.

Ennek megvalósulása érdekében összefogásra szólítják fel a szakma képviselőit és támogatóit. A program szervezői: Buslig Eszter, Ruszkai Nóra, Szalay Péter dokumentumfilm-rendező voltak, a moderátor: Ugrin Julianna producer volt, Éclipse Film. Tolmács: Nordin Eszter.






nka emblema 2012