sex hikaye

Ismét jönnek a Francia Filmnapok

műfaji sokszínűség

2007. április 5. - filmhu
Ismét jönnek a Francia Filmnapok
Idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Francia Filmnapokat. Négy megyeszékhelyen - Szegeden, Pécsett, Miskolcon és Kecskeméten – április 16-án indul a rendezvénysorozat, Győr április 17-én, Debrecen április 18-án csatlakozik, míg a fővárosi Corvin moziban április 19-22-e között nézheti meg a közönség a legfrissebb francia filmtermés legjavát.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón a szervezők és a támogatók képviselői egyaránt arra helyezték a hangsúlyt, hogy a film - amellett, hogy közvetítő szerepet tölthet be az egyes kultúrák között - az egyetlen olyan terület, amely közös nevezőre képes hozni a művészet és a piac szereplőit - a kultúra mellett tehát a gazdaságban is fontos szerepet tölt be. Horváth Csaba, Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese is ezt hangoztatta bevezetőjében. Horváth méltatta világszerte egyedülálló filmtörvényünket és art mozi-hálózatunkat, valamint üdvözölte a folyamatot, hogy a mozijegyek eladásának általános csökkenése ellenére a művészfilmek, valamint a hazai gyártású alkotások nézettsége nőtt. Ebben Horváth szerint nagy szerepe van az olyan eseményeknek, amilyen a Francia Filmnapok, és reméli, nemzetközi filmes kapcsolataink a nagyszerű koprodukciós lehetőségek miatt a tovább épülnek az elkövetkezendő években, amelyet személy szerint a budapesti forgatási engedélyezések megkönnyítésével kíván támogatni.


Végre a magyar mozikban is megelevenedik Michel Gondry álomvilága -Az álom tudománya

Ezek után Jean-Pierre Debaere, a Francia Nagykövetség kulturális tanácsosa vette magához a szót. Elmondta, hogy nagy örömmel nyugtázza a francia kultúra markáns jelenlétét Magyarországon, amelynek egyik jele, hogy a Francia Filmnapok megrendezése immár hagyománnyá vált az elmúlt évek során, de szót ejtett a Monet és Barátai vagy a 400 év Francia Festészete című kiállításokról - ezek az események ugyan nem a filmművészetről szóltak, de mindig igyekeztek a témához kapcsolódó vetítéseket szervezni. Emellett a Francia Intézettel együttműködésben több filmes konferenciát szerveztek neves vendégekkel, mint Jeanne Moreau vagy Luc Besson. Joel Chapron - a francia filmek nemzetközi megjelenését támogató Unifrance képviseletében - a hűség megtestesítőjének nevezte a Francia Filmnapokat. Külön megköszönte a magyar forgalmazók hűségét, hogy évi átlagosan évi 25 film megvásárlásával támogatják a francia filmművészet terjedését. "Bár az igazán hűségesek a magyar nézők" - zárta bevezetőjét Chapron.


Idén nyolc olyan filmalkotás kerül bemutatásra a Francia Filmnapokon, amelyeket korábban még nem láthatott a hazai közönség. Az idei szelekció - a szervezők tájékoztatása szerint - a koprodukciók, a különböző kultúrák találkozásának jegyében telik: számos film több nyelven beszél, illetve neves külföldi színészek is színesítik a szereplőlistákat: láthatjuk például John Turturro-t, Nick Nolte-ot a 10 nap szeptemberben című filmben, Kristin Scott Thomas-t a Topmodell a barátnőm-ben és Gael Garcia Bernalt a Az álom tudományá-ban. Emellet az idei filmeket soha nem látott műfaji sokszínűség jellemzi: akad közöttük vígjáték, szerzői film, dráma és akciófilm.

Műfaji sokszínűség jellemzi az idei Filmnapokat - 10 nap szeptemberben

Nagy várakozás előzi meg Géla Babluani alkotását, a 2006-os Sundance Fesztiválon a Legjobb Külföldi Film díját elnyert A 13-as-t, Michel Gondry romantikus vígjátékát, Az álom tudományát, és különleges csemegének ígérkezik a Transylvania, melyben egy francia lány sorsán át az Erdélyben élő román közösség életébe is bepillantást nyerhetünk.


Két retrospektív vetítéssorozattal is kiegészül a 2007-es Francia Filmnapok programja. Azon túl, hogy Otar Iosseliani legújabb filmét, az Őszi kertek című vígjátékot is megtekintheti a közönség, a rendező korábbi alkotásaiból vetítés-sorozat látható majd a Szindbád moziban, míg az Örökmozgóban Daniel Auteuil korábbi filmjeiből fut majd egy válogatás.



Címkék

hír



nka emblema 2012