sex hikaye

Jancsó-enciklopédia a világhálón 

Életmű és oktatócsomag

A szakemberek kora őszre ígérik annak a világhálós portálnak az elkészültét, amelyen a nagyközönség az eddigi teljes Jancsó-életműben böngészhet, az iskolások pedig a Sulinet-program keretében a rendező munkásságát feldolgozó sajátos oktatócsomagot is használhatnak.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Jelenleg egy-egy kortárs alkotó egyéni kísérleteitől eltekintve egyetlen klasszikus filmkészítőnkről sem található ehhez hasonló sokoldalú világhálós adattár. Ma még, mert az elsőt remélhetőleg több is követi majd.

Ha arra gondolunk, hogy a jelentős európai filmes alkotók szinte mindegyikét megtaláljuk már önálló honlapo(ko)n az interneten (van, akinek tisztelői külön honlapokat készítenek, tartanak fenn), máris jócskán megkésettnek tekinthetjük a mostani vállalkozást. A legnagyobb európai teljesítményekhez mérhető Jancsó-életmű enciklopédikus bemutatójának mostani megvalósítását egy fontos előzmény teszi lehetővé. Az Inforg Stúdió gyártásában ugyanis négy éve megjelent egy CD-ROM Jancsóról. A Hartai László producer és Hartai mellett a feladatok jelentős részét vállaló Hirsch Tibor író-szerkesztő, továbbá a programkészítő Bass László és a látványtervet megálmodó Havas Györgyi közös munkája igen újszerű, szellemes és játékos módját választotta az ismeretterjesztésnek.

A most készülő portál tulajdonosa, a film.hu képviselője, Csejdy András elmondta a Népszabadságnak, megvásárolták a CD-ROM anyagát, és abból kisebb oktatási csomagokat állítanak össze a Sulinet számára. Eredetileg ezzel a feladattal bízta meg a pályázó film.hu-t az informatikai minisztérium. A lehetőséget azonban kihasználják egy nagy, fokozatosan bővülő Jancsó-portál kialakítására is.

Az új portál elérhetővé teszi az összes kritikát, az esztéta Józsa Péter értő elemzéseitől kezdve akár a legfelháborodottabb nézői véleményekig, újságlevelekig. Emellett háttértanulmányok, -dokumentumok is olvashatók a filmekben ábrázolt időszak jelenségeiről, eseményeiről, például a Nékoszról vagy a Prónay-naplóról. A portál átveszi a Beszélő című folyóirat "évtanulmányait", amelyek ugyancsak háttérként szolgálnak ahhoz, hogy az életmű adatai, részletei évenkénti bontásban is böngészhetők és értelmezhetők legyenek.

Számottevő újdonsága a világhálós feldolgozásnak, hogy taglalja a rendező színházi tevékenységéről szóló irodalmat. Ez annál is inkább fontos, mert Jancsó - más jelentős európai alkotókhoz, például a svéd Bergmanhoz hasonlóan - erősen kötődik a színházhoz. Méghozzá nemcsak úgy, hogy színpadi rendezései figyelmet és gyakran vitát keltettek, hanem némelyek véleménye szerint úgy is, hogy elhíresült "hosszú snittjei" valójában lefényképezett színi előadások (akárcsak Bergman filmes kamaradarabjai). Még akkor is, ha ezek Jancsónál természeti térben, gyakran sík mezőn hömpölygő cselekményt mutatnak be.

A portál elkészítéséhez jelentős mennyiségű új anyagot is meg kell írni. Ez a munka eddig felerészben készült el - tudtuk meg Hirsch Tibortól és Csejdy Andrástól. Mindketten úgy számolnak, hogy a nagyközönség számára kora őszszel már megnyílhat az egyelőre egyedülálló elektronikus Jancsó-enciklopédia.



Címkék

hír



nka emblema 2012