sex hikaye

Jankovics Marcell távozik az NKA éléről

2002. június 13. - filmhu
Július elsejével távozik a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) éléről Jankovics Marcell filmrendező, aki szerint politikai okok miatt mondott fel neki Görgey Gábor kulturális miniszter.

Az NKA elnöke erről szerdán, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál megnyitója után nyilatkozott az MTI-nek. Jankovics Marcell elmondta: a választásokat követően az egyik napilap megkeresésére úgy nyilatkozott, maradna tisztében, amennyiben sikerül megtalálni a "modus vivendit", azaz az ellentétes érdekeket áthidaló, az egymás mellett történő együttműködés megoldását.

- Négy éve azt hallgatjuk, hogy helyre kell állítani a Nemzeti Kulturális Alap függetlenségét. Én ezt boldogan vállaltam volna, hiszen a kormánytól ténylegesen független lettem volna - szögezte le Jankovics Marcell.

A tárca vezetőjével folytatott beszélgetés hangneme a filmrendező megítélése szerint barátságos volt. Mint mondta, Görgey Gáborhoz 38 éves ismeretség fűzi, pályája indulásakor a jelenlegi miniszter a Pannónia Filmstúdióban volt dramaturg.

Az okokról a menesztett elnök ezt követően nem érdeklődött. Szavai szerint az nyilvánvaló, számolt is vele a választások óta. Ezzel kapcsolatban utalt Kazal János kabinetfőnök nyilatkozatára, miszerint a miniszter biztosította az NKA elnökét, szakmai kritika nem érheti tevékenységét.

Mint Jankovics megfogalmazta: tekintettel arra, hogy őt a polgári oldal kérte fel erre a funkcióra, a működés nem lett volna könnyű, "több lett volna a torzsalkodás mint ami szükséges". Jankovics Marcell az 1998-as kormányváltást követő tevékenységét értékelve leszögezte: nem kapott semmilyen felsőbb instrukciót. Elmondása szerint a felkérést követően áttekintette azt az anyagot, amely a rendelkezésére állt - régebbi pályázatokat, statisztikákat, évkönyveket -, és kialakult benne egy kép az alap működéséről.

Visszatekintve a kezdetekre úgy látja, leglényegesebb vonásai a rossz arányok voltak, részint Budapest és a vidék, illetőleg a professzionisták és az amatőrök között; a gyermekkultúra elsikkadt a közművelődés arányain belül, és sehol nem jelentek meg a határon túli alkotások.

- Kitaláltam egy elképzelést, amely arra vonatkozott, hogy a kultúra egy alulról építkező valami, aminek piramis alakja van, és minél szélesebb az alapja, annál magasabb, tehát az elit kultúra érdeke, hogy ezt minden tekintetben szélesítsük - mutatott rá. Elemzése szerint ebbe beletartozik a vidék, a határon túli terület, a gyermekkultúra, az amatőrizmus, ami a professzionalizmus forrásvidéke lehet, beletartozik a múlt, amiből a jelen építkezhet.

Jankovics Marcell szerint ennek mintegy párhuzamaként a Fidesz kultúrpolitikájában megjelent egy olyan vonulat, amelyből egy főváros kontra vidék ellentét született.

Az eltelt négy esztendő tevékenységének pozitívumait összegezve a távozó elnök úgy ítéli meg: az említett területek mindegyikén sikerült előrelépni, azok hangsúlyosabban vannak jelen a kultúrában, mint korábban.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajtóirodáján az MTI-t szerdán úgy tájékoztatták, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram kuratóriuma június 25-én tartja ülését, s Görgey Gábor, a tárca vezetője addigra megnevezi Jankovics Marcell utódját.

Címkék

hír



nka emblema 2012