sex hikaye

Kamionban ér véget a Bibliotheque Pascal

Cannes-ban lehet a premier

2009. március 6. - filmhu
Kamionban ér véget a Bibliotheque Pascal
Kis szerencsével Hajdu Szabolcs legújabb filmjét, a Bibliotheque Pascalt hamarosan láthatja a nemzetközi fesztiválközönség, amennyiben beválogatják a Cannes-i mezőnybe, vagy valamelyik azt követő A-kategóriás fesztiválra. A film forgatási munkálatai a véghajrához közelednek, az utolsó képek itthon egy kamionbelsőben pénteken készülnek. A Bibliotheque Pascal megszületését és a kész filmmel kapcsolatos további terveket a Katapult Film producere, Angelusz Iván foglalta össze.
A Mona című forgatókönyvet és annak jogait a Fehér tenyérbefejezését követően, 2006-ban vásárolta meg a Filmpartners és a Katapult Film a TT Filmműhelytől, és látott hozzá a további fejlesztésnek. Az elkövetkezendő két évben a könyvet még számos alkalommal átdolgozta Hajdu Szabolcs és bizonyos részein Orsós László Jakab is munkálkodott. A történet különleges hangulatú kelet-európai őrület mellett a mágikus realizmusba hajlik, valamint a road movie kifejezés is némi támpontot adhat – de senki sem számítson egy klasszikus műfajú alkotásra.
A sztori röviden a következő, a film főszereplője a sodródó Mona Galdo, aki egy Viorel nevű bűnözővel kerül kapcsolatba, ennek gyümölcse egy közös gyermek, aki örökli édesapja képességét, miszerint álmai kivetülnek a valóságra, végül Mona Londonban a Pascal könyvtára nevű luxusbordélyba kerül, ahonnan nem egyszerű a szabadulás. (További részletek a történetből)
Kelet-Európai örület egy kis mágikus realizmussal keverve
Fotó: Szilágyi Lenke

2008 tavaszán 427 millió forintos büdzsével indultak a forgatási munkálatok. A pénzügyi hátteret nagyrészt a Filmpartners, a Katapult Film, a Gilles Mann Filmproduktion Cologne és a TV2 biztosította, a főproducerek Kovács Gábor, Angelusz Iván, és Hámori András, akinek egyik cége, a H2O Holland birtokolja a nemzetközi forgalmazás jogait. A hiányzó gyártási költség pótlásában azonban segítséget nyújtott a Sparks Kft. és az M&M Film is.
Az első forgatási helyszín Marosvásárhely volt, ahol 2008 márciusában a számos statisztával benépesített, bedíszletezett főtéren vették fel a filmbéli szilveszteri jeleneteket. 8 napos munka során képeket rögzítettek még egy különleges hangulatú vasúti épületben. Egy nem mellékes produceri szempontot is megemlített Angelusz Iván: a romániai forgatás kicsit még olcsóbb is, mint a hazai. (A marosvásárhelyi forgatási riport teljes terjedelmében itt olvasható)

Nyáron ugyancsak Romániában folytatódott a munka, a két hetes etap során Mamaia, Constanta (Konstanza) és Sepsiszentgyörgy voltak a helyszínek. Utóbbi városban a film nyitása, a Fekete-tengernél pedig egy markáns filmbéli jelenet készült - erről is beszámoltunk már. Majd tavaly ősszel került sor a Pascal könyvtárban való forgatásra, ami a Budapesti Vízművek egyik szürreális atmoszférájú ülepítőjében zajlott - amiről helyszíni riportban írtunk korábban.
Ezt követően 2008 decemberében a marosvásárhelyi jelenetek ismételt forgatása következett, mivel a szilveszterinek szánt képek a márciusi forgatás során nem voltak elég téliek. Majd két nap Liverpoolban és Bécsújhelyen folytatott munka következett. Utóbbi a hét elején ért véget, és a hétvégén Budapesten is forgattak, ekkor készült el a film zárójelenete, amiről Angelusz Iván egyelőre nem kívánt többet elárulni. Az utolsó képeket pedig most pénteken egy kamionban rögzíti a stáb.
Pascal  könyvtára a Budai Vízművek egyik ülepítőjében berendezve
Fotó: Valuska Gábor

Mint a producer elmondta, nem kívántak maguknak szemlés határidőt szabni, és mint arról már korábban is volt szó, az idei Cannes-i filmfesztiválra időzítenék a Bibliotheque Pascal nemzetközi bemutatóját, amennyiben meghívást kapnak a versenybe. Ekkor azonban már szoros határidőket kell majd tartania a stábnak, mivel a márciusi nevezést követően áprilisra már egy majdnem kész, május elejére pedig egy végleges változatot kell átadniuk.
A több nemzet koprodukciójában készülő alkotás, négy ország helyszínein készült/készül, és a szereplőgárda is változatos - kanadai, angol, román és magyar. Mint korábban már volt róla szó, több, a Fehér tenyérben látott színész is játszik a filmben, így Oana Pellea, aki az anyát alakította Hajdu Szabolcs korábbi filmjében, vagy Orion Radies, aki pedig a fiatal Dongót hozta a vásznon. A főszereplő Monát Török-Illyés Orsolya, a rendező felesége formálja meg, közös kislányuk, Hajdu Lujza pedig Mona filmbéli kislányának szerepében látható. A filmben az angol Shamgar Amram bújik Pascal bőrébe, Johnnie Lyne Pirkis pedig ugyancsak fontos szerepben lesz látható. További stábtagok Nagy András operatőr és Politzer Péter vágó, akinek szintén fontos feladata lesz a szoros határidők tartásában.


Részlet a készülő filmből
A filmben fontosak még a képi trükkök, a most 110 percesre tervezett alkotásban 25 percben lesz valamilyen utólagos képi manipuláció. Emellett a zene is lényeges része a Bibliotheque Pascalnak, amelyet Uwe Schmidt, alias Señor Coconut és Flangerből ismert Bernt Friedmann szerez.
A film bemutatójára leghamarabb tavasszal Cannes-ban kerülhet sor, a hazai premierre pedig legkorábban idén ősszel vagy 2010 elején, talán éppen a 41. Filmszemlén számíthatunk.





nka emblema 2012