sex hikaye

Karlovy Vary Kristály Glóbuszért az új Szász-film

A nagy füzet

2013. június 4. - filmhu
Karlovy Vary Kristály Glóbuszért az új Szász-film

Szász János nemzetközi szereplőgárdát felvonultató A nagy füzet című rendezése meghívást kapott Karlovy Vary-ba, a régió legnagyobb nemzetközi filmfesztiváljára - tudatta a Magyar Filmunió.

 

Magyar film világpremierje lesz a június 28-án kezdődő 48. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. A régió legfontosabb filmes seregszemléjének szervezői kedd délelőtt jelentették be a 2013-as filmválogatást Prágában.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium), a magyar származású Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet (Le grand cahier) indulhat a fesztivál versenyprogramjában a Kristály Glóbuszért. A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek lenyűgöző alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A nagy füzet illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Maridíjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.

nagyfuzet 500


A Szász-film forgatása tavaly egy Cegléd melletti tanyán, majd Németországban és Sopronban volt. A nagy füzet európai koprodukcióban készült a Hunnia Film Stúdió és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával.

A 48. alkalommal megrendezendő Karlovy Vary filmfesztivál fődíjáról, a Kristály Glóbuszról Agnieszka Holland lengyel filmrendezőnő (A város alatt, Európa, Európa) elnökletével dönt a nemzetközi zsűri. A csehországi fürdővárosban megrendezett filmünnep a FIAPF produceri szövetség által úgynevezett A-kategóriával minősített 14 nemzetközi filmfesztivál egyike a berlini, cannes-i, locarnói és velencei seregszemlék között.

A június 28 – július 6. között tartandó világpremierre a film rendezője és a főszereplők jelenelétében kerül sor Karlovy Varyban.






nka emblema 2012