sex hikaye

Kenyeres és Nemes Jeles Bukarestben, Nemes Gyula újra forgat

Gyorshírek

19 April, 2010 - filmhu
Kenyeres és Nemes Jeles Bukarestben, Nemes Gyula újra forgat

A NexT rövidfilmfesztiválon Kenyeres Bálint és Nemes Jeles László filmjei nyertek, leforgott Nemes Gyula legújabb dokumentumfilmje, a Negatív magyar filmtörténet, elhunyt a London River főszereplője.

Bukaresti győzelmek

A bukaresti NexT nemzetközi rövidfilmfesztivál legfontosabb díjait magyar alkotók nyerték – adta hírül a Magyar Filmunió. Kenyeres Bálint A repülés története című mozgóképe a seregszemle fődíja mellett a Kodak CineLabs Románia díját is megkapta. Nemes Jeles Lászlót Türelem című rövidfilmjéért a legjobb rendezőt illető Cristian Nemescu-díjjal méltatta a NexT nemzetközi zsűrije, melynek elnöke Jim Stark, a korai Jarmusch filmek producere, Hajdu Szabolcs jelenlegi forgatókönyvíró-társa volt. Nemes Jeles László személyesen vette át az elismerést szombat este Bukarestben, míg a fődíjat - Kenyeres Bálint távollétében - Bretter Zoltán, a Bukaresti Magyar Kulturális Központ igazgatója vette át.

 

repules_tortenete_500
A repülés története

Leforgott Nemes Gyula új dokumentumfilmje

Az Absolut Film Studio és a Duna Televízió koprodukciójában leforgott Nemes Gyula (Egyetleneim, Letűnt világ) új dokumentumfilmje, a Negatív magyar filmtörténet. A filmben neves magyar filmrendezők el nem készült filmjeiket elevenítik fel, azok eredeti helyszínein. A film szereplői többek között Bácskai Lauro István, Banovich Tamás, Dárday István, Elek Judit, Gazdag Gyula, Jancsó Miklós, Kovács András, Makk Károly, Mészáros Márta, Sára Sándor. A dokumentumfilm vázát a Nemes Gyulától és állandó operatőrétől, Dobóczi Balázstól megszokott 16mm-es technikával rögzített rekonstrukciók és hommage-ok adják, ezt videóra forgatott interjúk egészítik ki. A film utómunkálatai jelenleg zajlanak, a Negatív magyar filmtörténetet a Duna Tv még idén műsorára tűzi. Nemes Gyula továbbá egy éve fejleszti Recycling munkacímű dokumentumfilmjét, melyet a csehországi Jihlavában és az amszterdami IDFA fesztiválon megrendezett koprodukciós vásárra is beválogattak. A film a hulladék útját kívánja végigkövetni országokon át, a gyártástól a használaton keresztül a megsemmisítésig, illetve újrahasznosításig.

negativ_filmtortenet_jancso_500
Jancsó Miklós a Negatív magyar filmtörténet-ben

Meghalt a London River főszereplője

74 éves korában elhunyt az afrikai Maliból származó Sotigui Kouyate színész – olvasható az Origón. Legismertebb szerepét a London River című filmben alakította, ahol egy francia apát játszott, aki a fiát keresi a 2007-es londoni terrortámadás után. Kouyate profi focistaként kezdte pályáját a Burkina Fasói csapatban, színészi karrierje 1966-ban indult színházi szerepekkel. Később saját színházat alapított Mali fővárosában, Bamakóban; számos darabot írt és rendezett. 2009-ben a London River-ben nyújtott alakításáért elnyerte a Berlinale legjobb férfi alakításának díját, a 2009-es cannes-i filmfesztiválon pedig francia állami kitüntetést kapott. (Kritikánk a filmről)

sotigui_kouyate_500
Sotigui Kouyate a 2009-es Berlinalén
(fotó: origo)