sex hikaye

Készülő filmek 2009-ben Vol. 4.

Jön. Jön? Jön!

2009. augusztus 22. - filmhu
Készülő filmek 2009-ben Vol. 4.
Negyedik etapjához ért cikksorozatunk, amelynek kapcsán ismét számos producert és rendezőt faggattunk ki készülő filmjeikről. Ezúttal két dokumentumfilm őszi bemutatójáról, Makk Károly és Gothár Péter tévés rendezéseiről, Mundruczó Kornél új filmjének tervéről, az Üvegtigris 3-ról és három elsőfilmes rendező - Tóth Barnabás, Lóth Balázs és Köves Krisztián Károly - bemutatkozásáról számolunk be.

Makk Károly: Farkasbőrben

A Farkasbőrben munkacím egy három részes tévéfilm-sorozatot takar, amelynek forgatókönyvét Kertész Ákos ötlete nyomán Kertész Ákos, Bereményi Géza és Makk Károly írták. A film cselekménye szerint egy új polgármester érkezik a kisvárosba, aki egy furcsa korrupciós ügybe csöppen, az új repülőtér építése kapcsán. A polgármestert Cserhalmi György, a korrupt alpolgármestert Csányi Sándor, helyettesét pedig Szabó Győző alakítja. A film női főszereplője Nagy-Kálóczy Eszter, a szereplőlistát olyan további impozáns nevek gazdagítják, mint Törőcsik Mari, Fenyő Iván, Mácsai Pál, Für Anikó, Gáti Oszkár, Trill Zsolt és Bán János. A film operatőre Medvigy Gábor, a zenét pedig Szakcsi Lakatos Béla szerzi.

A Neuropa Film Kft. gyártásában készülő háromszor 40 perces sorozat 2009. áprilisában és májusában forgott le Székesfehérvár környékén, valamint a Farkashegyi reptéren. A produkció pénzügyi gondjai – amelyet a visszalépett támogatók idéztek elő - Ozorai András producer-gyártásvezető elmondása szerint az MMKA segítségével megoldódtak, így szeptember közepén sor kerülhet az egy napos pótforgatásra Tatán, amelyen a korrupciós pénzt tartalmazó nejlonzacskó átadását rögzítik majd. A 126 millió forint összköltségvetésű sorozat készítésére összesen 65 millió forintot adott az MMKA, közel 17 millióval támogatta a produkciót a Magyar Televízió, a Kulturális Alap miniszteri keretéből pedig 20 millió forintot különítettek el a sorozat megvalósulásához.

Makk Károly egy forgatáson, néhány évvel ezelőtt

Tervezett bemutató: 2010. Filmszemle

Híradórészlet a forgatásról

Bulvárcikk az Indexen a forgatás viszontagságairól

Rendezői portré a filmtörténet.hu-n

Rózsa János: Minden felnőtt volt eccer gyerek

A jelenleg leginkább Csiribiri címen emlegetett kreatív dokumentumfilm címe a rendező-producer, Rózsa János elmondása szerint még nem végleges, annyi biztos, hogy ez egy Halász Judit turnéfilm lesz gyerekeknek, amelynek alapvető célja, hogy a több évtizede a pályán lévő énekesnő dalait, és rajtuk keresztül a közelmúltbeli és kortárs költészetet megismertesse a közönséggel. A szórakoztató és kultúraközvetítő igénnyel fellépő alkotás az énekesnő koncertjein rögzített bejátszásokra épül, amelyeket rövid klipek, a dalszerzők verseire készült animációk, illetve gyerekekkel felvett mini-interjúk, és az ő előadásukban hallható Halász Judit dalok szinesítik majd.

A Csiribiri az énekesnő fellépésein forgott, több helyszínen, többek közt Budapesten, Győrött, Velencén és Biatorbágyon. Az Objektív Filmstúdió gyártásában készülő alkotás operatőre Ragályi Elemér, másodoperatőre pedig Dobóczi Balázs. A film hozzávetőlegesen 80 millió forintos költségvetéssel készül, ebből az MMKA 30 milliót biztosított a legutóbbi gyártási pályázaton, emellett pedig az EMI és a T-Home támogatja a dokumentumfilm megvalósulását. Rózsa János elmondása szerint a produkció jelenleg financiális problémákkal küzd, de az alkotók reményei szerint októberben mozikba kerül a Halász Judit film.

Halász Judit koncert a Millenárison (Fotó: Farkas Anita)

Tervezett bemutató: 2009. október

Korábbi hír

Interjú a rendezővel az Objektív Filmstúdió honlapján

Interjú Halász Judittal a KultúrParton

Mundruczó Kornél: A Frankenstein terv

Mundruczó Kornélt régóta izgatta a Frankenstein terv alapjául szolgáló mű, Mary Shelley XIX. századi regénye. Az adaptáció első változata egy filmszinopszis volt, ebből írt később színdarabot a rendező, Bíró Yvette közreműködésével, amelyet 2007-től nagy sikerrel játszottak a Bárka Színházban. A színpadi változatból végül forgatókönyv lett, amelynek alapmotívuma, hogy a Frankenstein teremtette szörny itt egy átlagos fiatal fiú képében jelenik meg, aki az intézetből hazatérve szeretné elnyerni családja szeretetét. A kortárs "sötét mese" főszerepében - ahogyan a színpadi változatban is - Frecska Rudolf lesz látható, de a filmben több esetben új szereposztás van: Csíkos Kitty, Monori Lili és maga a rendező, Mundruczó Kornél is látható lesz egy szerepben (információink szerint Rába Rolandtól vette át a rendező szerepét - a szerk.), Derzsi János szerepét pedig Székely B. Miklós játssza.

Mundruczó ezúttal is megszokott stábjával dolgozik, a Proton Cinema gyártásában készülő film operatőre Erdély Mátyás, látványtervezője Ágh Márton, ruhatervezője Breckl János, vágója pedig Jancsó Dávid. A Frankenstein terv egyetlen helyszínen, egy budapesti bérházban játszódik, ahol márciusban már leforgattak egy etapot, a felvételek a rendező reményei szerint 2009. telén folytatódhatnak. A Frankenstein terv producere Petrányi Viktória (Proton Cinema), koproducerei pedig Susanne Marian (Essential Filmproduktion - Németország), Kovács Gábor és Pataki Ági (Filmpartners), Gabriele Kranzelbinder (KGP Produktion-Ausztria) és Sipos Gábor (Laokoon Film). A Frankenstein terv létrejöttét összesen 150 millió forinttal támogatja az MMKA.

Jelenet a Bárka Színház előadásából (Fotó: Erdély Mátyás)

Tervezett bemutató: 2010. ősz

Első hírek a Variety nyomán

Hír a távlati tervekről

Rudolf Péter: Üvegtigris 3.

A kultfilmmé vált Üvegtigris és az Üvegtigris 2. után újabb folytatásra készül az összeszokott csapat. Az Üvegtigris 3. forgatókönyvét – az előző két részhez hasonlóan – Rudolf Péter és Búss Gábor Olivér írta, a filmet pedig Rudolf Péter rendezi. A harmadik rész főbb szerepeiben ezúttal is a megszokott hatosfogat, azaz Rudolf Péter (Lali), Reviczky Gábor (Gaben), Gáspár Sándor (Róka), Szarvas József (Cingár), Horváth Lajos Ottó (Sanyi) és Csuja Imre (Csoki) lesz látható, ám története a rendező elmondása szerint több szálon fut majd, és mozgalmasabb lesz, mint az eddigieké. A film producere, Kovács Gábor „városi őrületként” aposztrofálta a filmet, ám az Üvegtigris 3. sztorijáról csak annyit árult el, hogy különféle bonyodalmaknak köszönhetően a cselekmény egy része a fővárosban játszódik majd.

A tervek szerint az idei évben megkezdődik a forgatás, majd jövő kora tavasszal folytatódik a munka. A Filmpartners produkciójában készülő közönségfilm tervezett költségvetése 250 millió forint, amelynek egy részét az Üvegtigris 2. után kapott normatív támogatás képezi, de további gyártási támogatásra is pályáznak az alkotók az MMKA-hoz, valamint a TV2 és más cégek is támogatják az Üvegtigris 3. megvalósulását.

Visszaköszön a megszokott hatosfogat

Tervezett bemutató: 2010. tele

Az Üvegtigris 2. honlapja

Hír a filmről az Aktívban

Lóth Balázs: Exit

Lóth Balázs első - Exit munkacímű - játékfilmjét készíti elő, amelynek forgatókönyvét Kovács M. András, Inotay Ákos és Maczkó Zoltán jegyzik, a rendező pedig társíróként vesz részt a folyamatban. Az Exit alapsztorija a következő: főszereplőnk egy nap emlékek nélkül ébred fel, egy gyilkosság korona-tanújaként. A sorozatgyilkos legújabb áldozata egy elrabolt nő, akinek tartózkodási helyét egyedül az amnéziás férfi tudja, ezért tudósok kezdik el vizsgálni az agyát, hogy még időben hozzájussanak a kívánt információhoz. A kiszolgáltatott férfi végül a gyilkosság-sorozat első számú gyanúsítottjává válik. A pszichotriller könyve már járt script doctornál, és részt vett a London Film School workshopján.

Ezzel párhuzamosan a Reich Dániel operatőrből, Fülöp Péter gyártásvezetőből, Kertai Gábor vágóból álló stáb január óta dolgozik az Áldozat című kisjátékfilmen, amely amellett, hogy a hangulat, stílus- és zsánerbeli hasonlóságok miatt az Exit teaserének tekinthető, egy önálló tízperces kisfilm lesz. A rövidfilmet nyár elején, öt nap alatt forgatták a BM Kórház lezárt szárnyában, Inotay Ákos főszereplésével. Az Exit előképeként is szolgáló pszicho-krimi őszre készül el, ennek birtokában kívánják véglegesíteni az Exit finanszírozását, amely reményeik szerint jövőre készülhet el.

Koncepciókép az Exit-ből

Tervezett bemutató: 2010. tele

Első hírek a filmtervről

A gyártócég honlapja

Tóth Barnabás: Rózsaszín sajt

Tóth Barnabás számos kisjátékfilm után elkészítette első nagyjátékfilmjét, amely a pikáns Rózsaszín sajt címet kapta. A film forgatókönyvét Tóth Barnabás, Frank Rizzo és Hamvas Dániel jegyzi, az operatőr pedig Przemyslaw Niczyporuk volt. A rendező és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült alkotás egy nagy dumás, szoknyapecér nőgyógyász apuka, Tibor, és 19 éves, visszahúzódó, romantikus alkatú fia, Dani nem éppen felhőtlen viszonyáról szól. A fiát egyedül nevelő apa megpróbálja saját képére formálni őt, aki Franciaországig menekül, a zenész nagybácsihoz.

A közel 115 millió forintos költségvetésű film a Filmart gyártásában készült, 70%-os magyar, 30%-os francia részvétellel, producere Hábermann Jenő, koproducerei Tolmár Tamás és Dominique Garing. A forgatás ez év augusztusában kezdődött, 8 napig dolgozott a stáb a franciaországi Portote-ban, majd 20 napon át forgattak Budapesten. A játékfilm szeptember 10-én kerül moziba, a Mozinet forgalmazásában, Budapesten és ezzel párhuzamosan 15 vidéki városban. A film világpremierje szeptember első hetében lesz a Montreal-i Filmfesztiválon és Vásáron, ahol az alkotók reményei szerint francia forgalmazóra talál majd a Rózsaszín sajt. Tóth Barnabás első filmjét a miskolci Cinefest közönsége is megnézheti szeptemberben, a fesztivál versenyprogramjában.

A nőcsábász apa, az elcsábított nő és a romantikus lelkű fiú

Készül a Rózsaszín sajt

Hír a mozibemutatóról

Részlet a filmből

Interjú a rendezővel a Metropol.hu-n

A Filmart Kft. honlapja

IMDB

Köves Krisztián Károly: Halálkeringő

Jelenleg is forog a Halálkeringő, Köves Krisztián Károly rendezői debütálása, amelynek forgatókönyvírója a szintén elsőfilmes Peet Goodman, alias Szabó István. A Filmpartners gyártásában készülő alkotás a producer, Kovács Gábor elmondása szerint egy kétszemélyes, rendkívül izgalmas krimi-thriller. A producer a cselekmény alaptörténetét osztotta meg a filmhuval, amely szerint egy állapotos rendőrnő és lezüllött, egykori nyomozó apja tíz év után ismét találkoznak. A forgatókönyvíró az Origo kérdésére eképp nyilatkozott a filmről: „A történet, amelyben Columbo lánya a gyilkos”.

Az egyetlen, „szörnyű titkokat rejtő” lakásban játszódó film augusztus 4. és 22. között forog egy épített díszletlakásban, a mogyoródi Astra Filmstúdióban, Red kamerára. A Halálkeringő operatőre Dobóczi Balázs, főszereplői pedig Kern András és Dobó Kata. A játékfilmes viszonylatban meglehetősen alacsony, 60 millió forintos költségvetést az MMKA, a TV2 és a Samsung támogatásával, valamint önerőből teremti elő a Filmpartners.

A szűk stáb a forgatás szünetében

Tervezett bemutató: 2010. január

A rendező honlapja

Hír a rendező terveiről

A Halálkeringő forgatókönyvírójának blogja

A Filmpartners honlapja  
 
Gothár Péter: Részlet

Gothár Péter eddig Törésvonal-ként emlegetett filmterve jelenleg a Részlet munkacímet viseli, mivel a meglévő játékfilm-terv megőrzése mellett, Tóth Krisztina kortárs írónő már megjelent és még ki nem adott novelláiból, illetve az eredeti játékfilm-forgatókönyv egyes elemeinek átdolgozásából tv-film lett, az MMKA és MTV közös pályázatán elnyert támogatás felhasználásával, tévés viszonyokhoz és költségvetéshez igazítva. A tévéfilm cselekményéről Hutlassa Tamás producer egyelőre annyit árult el, hogy nem egyenes vonalvezetésű történetről van szó, két idősíkon játszódik, és fontos szerepet kapnak az álomjelenetek is. "Természetesen megjelennek a filmben a klasszikus dramaturgiai elemek, azaz a szerelem és a dráma, továbbá a Gothár filmekre jellemző finom önirónikus humor, ugyanakkor az egészet átszövi egy izgalmas és furcsa időtlenség" - mondta a producer.

A 24-25 percesre tervezett alkotás július végén, hat nap alatt forgott le Tatárszentgyörgyön és a Tatai tó egyik csatornájánál. Gothár operatőre Maly Róbert, a főbb szerepekben pedig Szirtes Ági, Pelsőczy Réka, Kocsis Ervin és Wéber Kata lesz majd látható.  Az MMKA, a Magyar Televízió és a Café Film Kft. koprodukciójában, a Café Film gyártásában készülő Részlet költségvetése közel 60 millió forint, amelyből 25 millió forintot az MMKA ad, a Magyar Televízió 15 millió forinttal és 10 millió forint értékű kapacitással szállt be a filmbe, a  költségvetés fennmaradó hányadát pedig önerőből finanszírozza a produkció, valamint felhasználják a Filmtörvény által biztosított  20%-os indirekt támogatást is.   

Werkfotó a Részlet forgatásáról

Tervezett bemutató: 2010. Filmszemle

Hír a filmtervről

Rendezői portré a filmtörténet.hu-n

Forgács Péter: Hunky Blues

Forgács Péter legújabb – Az amerikai álom alcímet viselő - dokumentumfilmje a XX. századi magyar emigráció témáját járja körül, 1945-ig bezárólag. „A bevándorlók sorsának krónikáját elmesélve, Forgács a korai amerikai mozi, talált filmek, fényképek és interjúk sokaságát szövi össze egyetlen hatalmas tablóvá. A film leplezetlenül megmutatja a megérkezés, beilleszkedés és asszimiláció nehéz pillanatait, ám azt is, ahogyan ezekből a pillanatokból az utódok boldogsága, és ily módon az amerikai álom beteljesülése fakadt” - olvasható a rendező honlapján.

A Hunky Blues készítése 2007. nyarán kezdődött, az anyaggyűjtés két éven át tartott, különböző amerikai archívumokban, zenéjét Másik János jegyzi. A dokumentumfilm gyártócége a Filmpartners, az alkotás a TV2, az MMKA és az MKB Bank támogatásával készült. A film bemutatója 2009. májusában zajlott két impozáns helyszínen, a washingtoni National Gallery of Artban, valamint a New-York-i MoMa művészeti múzeumban. A hazai közönség 2009. őszén láthatja majd a filmet.

Bevándorlók az amerikai álom küszöbén

Tervezett bemutató: 2009. október 

A rendező honlapja






nka emblema 2012