sex hikaye

Két díj Amszterdamból, életműdíj Andy Vajnának

Gyorshírek

26 April, 2010 - filmhu
Két díj Amszterdamból, életműdíj Andy Vajnának

Vranik Roland és Sopsits Árpád alkotását díjazták Hollandiában, novemberben rendezik meg a 10. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált, és Sanghajban is lehet magyar filmhét.


Rangos díjak Amszterdamból

Magyar alkotók nyerték a 26. alkalommal megrendezett amszterdami „Imagine” filmfesztivál rangos díjait – tudatta a Magyar Filmunió. A szombat esti díjátadóval véget ért filmfesztivál zsűrije Vranik Roland Adás című utópiáját a képernyők nélküli világról az Ezüst Mélies-díjjal méltatta. A világhírű francia filmrendező, színész, producer, forgatókönyvíró, operatőr Georges Méliès-ről elnevezett díjat az Európai Fantasztikus Filmfesztiválok Szövetsége (EFFFF) adja ki kontinensünk legfontosabb fantasztikus film fesztiváljain. Az amszterdami díjnak köszönhetően Vranik Roland filmje bekerült az Arany Mélies-díjra jelöltek közé, mely elismeréssel a legjobb európai fantasztikus filmet díjazzák majd októberben a spanyolországi Stiges-ben. Sopsits Árpád A hetedik kör című amatőr gyerekszereplőkkel forgatott drámája a kamaszkorról, az élet és a halál különös megtapasztalásáról a neves holland szakmabeliekből álló zsűri Fekete Tulipán díját nyerte el Amszterdamban.

hetedik_kor_500
A hetedik kör

10. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál

A Los Angeles-i Bunyik Entertainment 1996-ban indította útjára a magyar filmfesztivált, amelynek alapvető célja a magyar filmgyártás keresztmetszetének helyi bemutatása. Az elmúlt évek sikeres fesztiváljai után, 2010-ben tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál. A Bunyik Entertainment a mai napon hivatalosan bejelentette, hogy a jubileumi rendezvényt 2010. november 11-18. között rendezi meg. Az idei fesztivált a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Magyar Köztársaság Los Angeles-i főkonzulátusa teljeskörűen támogatja. A rendezvény programja számos magyar film amerikai premierjét tartalmazza, valamint alkalmat kínál a “Magyarok Hollywoodban” témakör keretein belül magyar rendezők által létrehozott amerikai filmek bemutatására is. A tervek szerint a fesztivál megnyitó estjén kerül sor az életműdíj átadására a magyar származású Andy Vajna producer részére.

vajna_indexfoto_500
Andy Vajna (fotó: Index)

Magyar filmhét lesz Sanghajban

Magyar filmhét megrendezésére nyílt lehetőség a 2011. júniusi sanghaji nemzetközi filmfesztiválon – tudatta a Kreatív Online. Tirts Tamást, az Országos Rádió és Televízió Testület tagját múlt heti pekingi megbeszéléseit követően Sanghajban fogadta Pej Csao-csien (Bei Zhaojian), a városi Rádió, Film és Televízió Hivatal főigazgató-helyettese, aki felvetette a kínai-magyar filmstúdiók együttműködésének, közös filmkészítésnek a lehetőségét is. Tirts ígéretet tett arra, hogy amint konkrét ajánlatokat kapnak, felmérik, hogy a szóba jövő hazai vállalatok közül melyek lennének készek a koprodukcióra.