sex hikaye

Két Radnóti film a neten

Szirmai Márton és Vécsei Márton alkotásai

2015. április 17. - filmhu
Két Radnóti film a neten

Néhány héttel ezelőtt mutatták be a Toldi moziban a Radnóti hétszer című szkeccsfilmet, amelyben a költő egy-egy korszakát dolgozza fel hét fiatal filmrendező. A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából két alkotó, Szirmai Márton és Vécsei Márton is ingyenes elérhetővé tette saját kisfilmjét a neten.

A Vécsei Márton, Lakos Nóra, Samaras Daphne, Széphelyi Júlia, Mendrei Miki - Ausztrics Andrea páros, Szirmai Márton és Pater Sparrow etűdjeiből álló film célja, hogy bemutasson egy páratlan magyar költőt és népszerűsítse az irodalmat. Most két epizódot, Szirmai Márton Nem tudhatom és Vécsei Márton Ikrek hava című epizódjait nézhetik meg azok a neten, akik lemaradtak a Toldiban történt vetítésről.

"A hét kisfilm együtt egy eklektikus, játékos, modern képi világot teremt, miközben külön-külön alkotóik személyes filmnyelvét is megmutatják. A filmes kifejezésben láthatóan segítették őket a szövegek, novellák, versek, és saját Radnóti-képük is, volt, aki utalt rájuk, és volt, aki idézte őket." - írtuk róla a bemutató után.

Nem tudhatom

"Mindenképpen abban gondolkodtam, hogy valami kortárs reflexiót kéne kitalálni, hogy ne csak neki, hanem a mának is állítsak emléket. Több verzió közül végül a versben szereplő "Itthon vagyok" mondatát választottam ki, erre pro-kontra lehet asszociálni, és ahogy minden korban, ma is sokféle értelmet nyerhet. Felkértem sok civil szervezetet, és ismerősöket, hogy gondolják át, mit jelent nekik ma ez a mondat, és mit üzennének Radnótinak." - nyilatkozta nekünk Szirmai Márton a bemutató előtt.

Ikrek hava

"A történet ívét arra raktuk fel, hogy a kis Radnóti gyerek szeretne még maradni, de minden egyes jelenet egyre távolabb viszi ettől. A felnőttek végig próbálják megőrizni az illúziót, de ezzel csak egyre nehezítik a kis Radnóti dolgát. Túl hamar lesz "felnőtt", és ezt nehéz feldolgozni. Az összes akkor megélt esemény egy titkos rekeszbe kerül, ahonnan nem lehet tisztán elővenni ezeket. Nekem a költővé válása az evvel való küzdelmében történik meg." - mesélte saját epizódjáról a Filmhunak Vécsei Márton.






nka emblema 2012