sex hikaye

Kétheti box office: Magyarország, ahol nincs bukás

Hollywood tündöklése és tündöklése

2010. május 31. - filmhu
Kétheti box office: Magyarország, ahol nincs bukás
Két hét nagy idő, ez alatt elesett a magyar forradalom 1956-ban - forradalom persze nem történt a mozik világában, de megkezdődni tűnik a nyári üzletmenet.



Kéthetes perspektívából nézve tán épp sikerült elkapni a tavaszból nyárba váltás tüneményét a mozik esetében. A nyarat masszív tömegsikerek jellemzik, nehéz az első tíz között maradni százezres nézettség nélkül. Két hete még a következő tájkép tárult a nézelődő szeme elé: 113 ezres össznézőszám, az első film 55 ezres nézettséggel nyert el a pole positiont, míg most hétvégén már 33%-os bevételnövekedést könyvelhettek el a mozipénztárnokok, az Így neveld a sárkányod esetében 10%-os növekedést jegyezhettünk fel, 153 ezres össznézettség és 178 milliós összbevétel jellemezte a hétvégét.

Persze ráfoghatjuk az egészet az országra felülről zúduló özönvízre is, de stílusosabb trendeket és mozgásokat vélni az adatok mögött. Nem vagyunk elkényeztetve jó közönségfilmekkel, ezt amúgy a bőségesen ellátott amerikai piac nagyon pontosan jelzi, ahol a múlt hét végén a Shrek utolsó epizódja 70 milliós indítással lett első (a négy rész közül ez a 3. legrosszabb kezdés, s azért is kudarc, mert eddig folyamatosan növelni tudták a premierheti bevételüket az egyes epizódok), a vicces az, hogy ez a Shrek viszont még így is lenyomta a Prince of Persiát és a Szex és New York 2-t együtt a zsenge, második heti 43 milliós bevételével, utóbbi kettő 30 millió körüli eredménye bukás a javából (ráadásul Memorial Day volt, ami az elesett katonákra emlékezés ünnepe, mozis szempontóbl kiemelt esemény). Persze a gazdag kínálat mellett az sem baj, ha az emberek tájékozódnak, és tudják, miért érdemes pénzt kiadni, miért nem. (Pl. van egy felmérés arról, melyek a legjobban várt filmek, ezen a Szex és New York 2 a 13., a lista persze nem reprezentatív, de 2677 szavazat véleményét tükrözi.)

satc2_500_2

Itthon ez, sokadszorra bizonyosodik be, nem így van. A többnyire lekövetett amerikai trendek mellett ritka, hogy egy hollywoodi szuperprodukció megbukjon. A magyar mozik versenyében persze jelentős előnye van az amerikai produkcióknak, úgyhogy infrastrukturális okok miatt is nagyobb a fajlagos népszerűségük (vagyis a frekventáltabb idősávokban nehéz mást találni, mint blockbustert), ez látszik onnan is, hogy míg a többi évszakban mindig van 1-2 alacsonykópiaszámmal is a legjobb tíz film közé befurakodni képes produkció, a nyár végét 25-30 kópiánál kevesebbel nem lehet túlélni.

Az Amerikában 90%-ban nők, és javarészt 35 év alattiak által megtekintett Szex és New York 2 döbbenetes 2,5 órája itthon 69 ezer embert tudott meggyőzni - és itt tényleg értetlenül tárja szét az ember a kezét, ennyi ideig reklámot mégis ki akar nézni - ráadásul a kritikák mindezt előre jelezték? Előző hétvégén a Perzsia hercege - az idő homokja 55 ezerrel még azért szólt kisebbet, mert a kultikus számítógépes játék 35 év felett nem mond semmit, ráadásul ez az egész játékfeldolgozósdi a filmipar egyik legerőltetettebb és legsikertelenebb kapálódzása.

filmaj_0520_perzsia_sz5

Fél év után elköszönünk az Avatartól, amely 1312 heti nézőnél tart, 62%-ot esett a múlt héthez képest, elég jól kihozott magából mindent, megváltoztatta a filmipar hömpölygésének irányát, 1,677 milliárd forint bevétel, 1,15 millió néző. Menthettlenül zuhanni látszik a Vasember 2, lehet, hogy két hét múlva már nem találkozunk vele a top 10-ben? Nem 2D-nek való vidék ez, a nyár a romantika és a 3D jegyében telik el. Utóbbiak közül az új Nolan-filmre szeretem mindig felhívni a figyelmet, az Inception július közepén jön, és remélhetőleg kiforgatja a világot a sarkaiból. Addig Abu Dzabi, játékfilmek, romantika bő lére eresztve.

boxo100523_630

boxo100531_630

(forrás: odeon.hu, box office mojo, forgalmazók országos eredményei)




nka emblema 2012