sex hikaye

Kezdődik a 62. Cannes-i Filmfesztivál

A repülés története a rendezők Két Hetében

2009. május 12. - filmhu
Kezdődik a 62. Cannes-i Filmfesztivál
Kenyeres Bálint A repülés története című rövidfilmjének nemzetközi premierje a Rendezők Két Hete elnevezésű válogatásában lesz május 22-én Cannes-ban - tudatta a Magyar Filmunió, amely május 13-án nyitja meg újra az International Village Magyar Pavilonját.

62. alkalommal változik a filmvilág központjává a Földközi-tenger azúrpartján fekvő Cannes. Május 13-án veszi kezdetét a cannes-i filmfesztivál, a mozgókép elsőszámú és megkerülhetetlen nemzetközi ünnepe.

A repülés története
, Kenyeres Bálint alkotása, mely a 40. Magyar Filmszemle nyitófilmjeként debütált, a rangos Rendezők Két Hete (Quinzaine des Réalisateurs) válogatásában mutatkozik be a nemzetközi közönség előtt Cannes-ban. Az Európa Filmdíjas fiatal magyar rendező 15 perces kosztümös rövidfilmje Normandiában játszódik 1905-ben. A cannes-i díszbemutatóra a rendező, Erdély Mátyás operatőr, Hutlassa Tamás producer, és Durst György koproducer jelenlétében kerül sor május 22-én.

A Rendezők Két Hete elnevezésű verseny és díjak nélküli filmfesztivált a cannes-i seregszemle ellenpólusaként Francois Truffaut és Jean-Luc Godard vezetésével a francia filmrendezők szövetsége alapította 1968-ban. A Rendezők Két Hete válogatását idén Francis Ford Coppola legújabb rendezése a Tetro című film nyitja meg. 

A 48. Kritikusok Hete (Semaine Internationale de la Critique) az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült Lost Person Area című belga-holland-magyar filmet, Caroline Strubbe első rendezését mutatja be május 16-án. A Hajdu Zoltán Miklós (Fehér tenyér) főszereplésével készült film magyar producere Kántor László, zeneszerzője Márkos Albert. A Kritikusok Hete különprogramjában Nagy Dénes Russian Playground és a Vízkelety Márton operatőr fényképezte Transsiberian Voices című rövidfilmeket is műsorra tűzi. Mindkét rövidfilm a Nisi Masa forgatókönyvírói workshop-on készült.






nka emblema 2012