sex hikaye

Kiosztották a Sós Mária-díjakat

Vasárnap véget ért a 3. Budapesti Cigány Filmfesztivál

2012. április 4. - filmhu
Kiosztották a Sós Mária-díjakat

A budapesti Örökmozgó és a Toldi mozikban vetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és divatbemutatóval egybekötött rendezvénysorozat március 29-én kezdődött. Vasárnapig összesen 43 dokumentum- és játékfilmeket vetítetek, ebből 30 volt versenyben.

 

 

A díjátadón három alkotást tüntettek ki a szakmai zsűri döntése alapján, helyezési sorrend nélkül, a díjat Sós Máriáról, a fesztivál egyik alapítójáról nevezték el. Zurbó Dorottya Hát ki az én életem című filmje, a dr. Ámbédkár Általános Iskola és az Artemisszió Alapítvány Párbeszéd Sajókazán című közös alkotása, valamint Kvalla Gábor és Kunhegyesi Ferenc 250 lépésre Durgától című cigány és magyar nyelvű dokumentumfilmje kapott elismerést. A díj egy kortárs roma festőművész, Ferkovics József egy-egy festménye volt. Kőszegi Edit rendezőt életműdíjjal jutalmazták több évtizedes munkásságáért. A rendező azoknak mondott köszönetet az elismerésért, akikről a filmjeit készítette.

A díjátadás után a fesztivál zárásaként kerekasztal-beszélgetést tartottak Fliegauf Bencével, a Csak a szél című magyar-német-francia filmdráma rendezőjével a film keletkezéséről, társadalmi üzenetéről.

A rendezvény célja az volt, hogy a vetítések, a beszélgetések és a workshopok során a közönség jobban megismerje a cigányság igazi helyzetét. Különlegességként versenyen kívül két híres bollywoodi filmet is láthattak a nézők. Kalla Éva és szervezőtársaik kormányzati és szponzori támogatás nélkül, a fapados Filmszemléhez hasonlóan szervezték a no-budget fesztivált. A sratégiai partner a MaNDA, a rendezvény fővédnöke az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Szentandrássy István festőművész volt. Mint elmondta, éppen most, amikor a média a cigányságról egyoldalú és sokszor elfogult képet fest, szükséges hangsúlyozni a magyar cigány kultúra gazdagságát, gyökereit, erejét, kapcsolódási pontjait.






nka emblema 2012