sex hikaye

Kiosztották az Azyl-BUSHO díjakat

ÉletREklám

2009. március 5. - filmhu
Kiosztották az Azyl-BUSHO díjakat
A pozsonyi Azyl és a budapesti BUSHO filmfesztivál 2008. decemberében hirdette meg első közös akcióját, amely az ÉletREklám elnevezést kapta. A felhívás lényege, hogy a szlogenhez kötődő egy perces filmek szülessenek, amelyek a magyar-szlovák viszonyhoz kapcsolódnak, vagy valamilyen aktuális társadalmi problémát feszegetnek. Eredményt március 2-án hirdettek Pozsonyban, a 30 döntős filmet március 7-én vetítik a DocuArt-ban, a  Dialëktus Filmfesztivál keretében.

„A pozsonyi AZYL és a budapesti BUSHO filmfesztivál szervezőinek úgymond elege lett a politikai csatározásokból és úgy döntöttek, hogy első lépésként kulturális „fronton” próbálják bebizonyítani a nagyvilágnak, hogy igenis létezik normális szlovák-magyar viszony, annak ellenére is, hogy a médiából nem ezt halljuk…” - olvasható a felhívás szövegében, amellyel az ÉletREklám, azaz  reklama na zivot pályázatra buzdított a két filmfesztivál szervezőgárdája.

A pályázat szlogenjéhez kötődő egy perces alkotásokat 2008. február 21-ig küldhették be mindazok, akiket megmozgatott a tematika.  A „Nyitott társadalom vagyunk” szlogen alatt futó verseny szervezői bármely olyan témájú filmet vártak, ami egy konkrét társadalmi problémára reagál. A versenyre 127-nevezés érkezett, a döntőbe jutott 30-film megtekinthető a fesztivál honlapján.  

A döntőbe jutott filmek közt zömében szlovák és magyar alkotások találhatóak, de egy cseh, egy izlandi és egy portugál film is színesíti a palettát. A tematikát illetően a legjobbak között jó néhány a szlovák–magyar viszonyt állította fókuszba, de voltak alkotások, amelyek a homoszexualitással, a cseh-szlovák nyelvi eltávolodással vagy az eutanáziával foglalkoztak. Számos alkotás próbálta humoros formában megközelíteni az egyébként komoly társadalmi kérdéseket felvető témákat, amely törekvést a zsűri is díjazta.

Egy groteszk humorú film az eutanáziáról: Support

Az öttagú nemzetközi zsűri magyar tagjai M. Tóth Géza animációs filmes és Bollók Csaba rendezők voltak, de Zuzana Gindl-Tatárová szlovák forgatókönyvíró-dramaturg, Vladimir Michálek rendező és Martin Ciel filmkritikus is részt vett a munkában. Március 2-án Pozsonyban az Astorka színházban hirdették ki az AZYL-BUSHO ÉletREklám verseny eredményeit.

A közel egymillió foritot érő fődíjat megosztva kapta az izlandi Borkur Sightorsson Support című filmjéért, valamint  Miroslav Remo szlovák filmes Ecce Homo című egyperceséért. Futball - Ne hagyd el az agyad! című alkotásával a legjobb animációs filmnek járó különdíjat vehette át Patrovits Tamás magyar animációs rendező.

A 30 legjobb film budapesti vetítése a Dialëktus Filmfesztivál keretein belül március 7-én szombaton 17 órakor lesz a DocuArt Kocsiszínben, a 18:30-kor a Vörösmarty moziban kezdődő díjkiosztón pedig a magyar zsűritagok értékelik majd a látottakat. A harminc döntőbe jutott film karrierje azonban nem áll itt meg, a szervezők ígérete szerint be fogják járni a világ egyperces fesztiváljait, és a kiválasztott filmek szlovák és magyar televíziókban is fel fognak bukkanni.

 


 






nka emblema 2012