sex hikaye

Konszolidáció és filmértékesítés - munkában a Filmalap

2012. február 2. - filmhu
Konszolidáció és filmértékesítés - munkában a Filmalap

Folyik a konszolidáció, dübörög a pályáztatás -  évet értékelt és terveiről beszélt a Magyar Nemzeti Filmalap.

Soha ilyen nagy összeg még nem állt rendelkezésre az egészestés műfajok számára: 2012-től január 1-jétől a hatoslottó játékadójának 80 százaléka a filmtámogatás állandó, a mindenkori költségvetéstől független forrása, amelyet teljes egészében a Magyar Nemzeti Filmalap felügyel. Ehhez jön, hogy a 2011-es évre előirányozott, ám pályázati döntések hiányában teljes egészében a kasszában maradt összeg, 1,6 milliárd forint, ami átjött a 2012-es évre - mondta el Andy Vajna kormánybiztos kedd este Filmalap által szervezett kerekasztalbeszélgetésen.

Kovács András Bálint a Döntőbizottság tagjaként hangsúlyozta: mivel a pályáztatás folyamatos, és nincs kötelezően elköltendő keretösszeg, ezért nyílik lehetőség arra, hogy csak a legjobb formában lévő filmterveket engedik gyártásba. Az eddig beérkezett több mint 100 pályázatból 55 értékelésén vannak túl, a döntések pedig ismertek: 3 gyártási támogatásról (Liza, a rókatündér, Zero,  A nagy füzet), és 11 filmfejlesztési támogatásról született döntés 2012-ben. Elhangzott, hogy 2012-ben valószínűleg, a beérkezett pályázatok alapján úgy tűnik, hogy további 4-5 filmnek adhatnak majd támogatást. A pályázatok pénzügyi elemzését végző Miskolczi Péter: elmondta sokkal nagyobb összegek állnak rendelkezésre mint az elmúlt években, így akár nagyköltségvetésű filmtervek is kaphatnának lehetőséget és többlettámogatást. A három megítélt gyártási támogatás esetében az Alap eddig nem lépte át a 150 milliós alaptámogatás limitjét. Divinyi Réka, akárcsak a Filmíró Napokon, ismét elmondta, hogy izgalmas ötletekkel, ám gyengén kidolgozott forgatókönyvekkel találkoznak a pályázatok értékelése során. Ezzel összecsenghetnek a Nemzeti Filmalap nemzetközi forgatókönyv fejlesztő workshopokra és képzési együttműködésekre vonatkozó tervei.

Újdonság, hogy a Filmalap ezentúl értékesítéssel is foglalkozik: a nemzetközi tevékenységek (Filmunió, Mediadesk, Eurimages) élére Bereczki Csaba állt, aki ezentúl a magyar filmek nemzetközi értékesítésével is foglalkozik majd. Terveik szerint a nagy nemzetközi forgalmazó cégeknél célzottabban, nagyobb odafigyeléssel értékesítik majd a magyar egész estés játékfilmeket - sőt igény szerint akár kisjátékfilmeket és dokumentumfilmes munkákat is. A berlini European Film Marketen már a Filmalap árulja Bergendy Péter A vizsga című filmjét, de mivel a nemzeti filmvagyon forgalmazási joga is a Filmalaphoz került, így filmcsomagok értékesítésével is foglalkoznak majd.

Eközben a Filmalap folytatja az MMKA konszolidációját: Andy Vajna elmondta, az összesen 10 milliárdra rúgó tartozás kitisztázása folyamatban van, a bankokkal, producerekkel folyik az egyeztetés, a megállapodás, amelyet terveik szerint a hónap végére be is fejeznek majd. A támogatási szerződések alapján 5 milliárd hitelről állapodtak meg a bankokkal - a Filmalap kifizette a tartozásokat, így a filmes cégek a továbbiakban a Filmalapnak tartoznak.

A csütörtökön induló Filmszemlével kapcsolatban Andy Vajna elmondta: a Filmalap továbbra sem kapott hivatalos meghívást a szervezőktől, ám magánemberként természetesen részt vesznek a filmvetítéseken, illetve a vasárnapi,   Szünet nélkül! elnevezésű szakmai konferencián a Filmalap színeiben vesz részt Miskolczi Péter. A Berlinale ideje alatt a Collegium Hungaricumban nemzetközi részvétellel zajló filmfinanszírozási kerekasztalban pedig Andy Vajna képvisel a Filmalapot.

A Filmalap további tervei között szerepel egy központi filmes helyszín-adatbázis és az ahhoz tartozó központi  helyszín-iroda létrehozása is a Filmalapon belül. 






nka emblema 2012