sex hikaye

Kormányhatározat született a filmipar megújításáról

Gazdasági társaság és stratégia

2011. május 30. - filmhu
Kormányhatározat született a filmipar megújításáról
Azonnali intézkedést rendelt el a kormány a nemzeti filmipar megújítása érdekében: a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható határozat a többi közt egy új gazdasági társaság megalapítását és a nemzeti filmvagyont érintő stratégia kidolgozását írja elő.

A kormányhatározat előírja, hogy a létrehozandó gazdasági társaságot, amely a magyar filmgyártás és filmforgalmazás állami feladatait látja majd el, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) útján hozzák létre. A határozat rendelkezett a költségvetésben a magyar film támogatására elkülönített 1,625 milliárd forint átcsoportosításáról is az MNV Zrt. részére. A kormány döntése értelmében a kizárólagos állami tulajdonú új gazdasági társaság felügyelő bizottságában a kultúráért felelős miniszter, kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter és a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos által delegált tagok kapnak helyet.


A kormányhatározat felszólítja az illetékes kormánybiztost, Andrew G. Vajnát, hogy a nemzeti erőforrás miniszterrel, a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és a nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen dolgozza ki a létrehozandó gazdasági társaság hároméves üzleti tervének alapvető feltétekeit, valamint a jövőbeli finanszírozás koncepcióját. A kormány arra kérte a nemzeti fejlesztésért felelős minisztert, Fellegi Tamást, vizsgálja meg, hogy az új koncepció összeegyeztethető-e az európai uniós támogatási szabályokkal, valamint az Európai Bizottság által jóváhagyott jelenlegi filmszakmai támogatási programmal.


A kormány döntése értelmében a kormánybiztosnak azonnal ki kell dolgoznia a "a nemzeti filmvagyonnal történő gazdálkodás stratégiáját", valamint megvizsgálnia a vagyonkezelői jogok átadásának lehetőségeit is az új gazdasági társaság számára. A kormánybiztos feladata lesz továbbá azon jogszabály-módosítások elkészítése és benyújtása, amelyek stratégia megvalósításához szükségesek.


A rendelet ugyanakkor a Magyar Mozgókép Közalapítvány helyzetének rendezésével is megbízta a kormánybiztost. A kormány áprilisban döntött a közalapítvány megszűnéséről, miután annak 10,6 milliárd forintnyi adósságállományát "konszolidálhatatlannak" ítélte. A megszűnés módját és idejét a kormány egyelőre nem közölte.

Andy Vajna május elején jelentette be a magyar filmtámogatási rendszer teljes átalakítását; a kormánybiztos Magyar Nemzeti Filmalap néven alakítaná meg a magyar filmgyártást támogató közhasznú vállalatot. Az új rendszerben a filmprojektekről öttagú szakértői bizottság dönt majd, amelynek tagjai pályázat útján nyerik el tisztségüket egy évre. A kormánybiztos akkor azt mondta, az állami költségvetésből kétmilliárd forint áll majd a filmalap rendelkezésére, de a jövőben "megpróbálják feljebb tornázni" az összeget.


A kormánybiztos akkor úgy fogalmazott, hogy a finanszírozás jelenlegi problémáit megoldandó konszolidációs alapot hoznak létre, hogy az elmaradt támogatásokat rendezzék. A filmes vagyonelemeket tekintve a filmalaphoz kerül a MAFILM, a MAFILM Audio, ezek ingatlanjai, a Magyar Filmlaboratórium, a MOKÉP és ingatlanvagyona, valamint a Nemzeti Filmarchívum filmjogai. Az állami stúdiók - a Hunnia, a Dialóg, az Objektív és a Budapest - helyzetéről később fognak dönteni.






nka emblema 2012