sex hikaye

Közös produkcióra készül Bacsó Péter és Krzystof Zanussi?

2001. június 26. - Pataki András
Bacsó Péter filmre vinné Grendel Lajos forgatókönyvét, melyet az író saját novellájából készített. A királynő meztelen című produkció megtetszett Krzystof Zanussi, világhírű lengyel rendezőnek is, aki támogatná a film megvalósítását.

Bacsó Péter még a nyolcvanas években olvasta Grendel Lajos novelláját, s ismeretlenül feltárcsázta a Pozsonyban élő magyar író telefonszámát. Grendel nagyon megörült a hírnek, hogy Bacsó fantáziát látott írásában, s elkészítette a leendő mozi forgatókönyvét. Kettejük között azóta barátság szövődött, s most úgy tűnik, a film forgatására is lesz lehetőség.
A visegrádi országok között nemcsak a politikai és a gazdasági, hanem a kulturális együttműködés is erősödik. Így lehetséges, hogy a produkciót esetleg jövőre magyar és szlovák pénzből, koprodukcióban megcsinálják. Bacsó lapunknak elmondta, elküldte a forgatókönyvet Krzystof Zanussinak is, aki nagyszerűnek találta az alapanyagot és válaszlevelében támogatást ígért az alkotóknak.
A királynő meztelen tulajdonképpen egy pszichológiai szerelmi háromszög, amolyan kamaratörténet. Főszereplői egy karrierista sakkbajnok, kedvese, egy medikuslány, és a fiatalember, aki csapatával megtámadja a szerelmespárt. A huligánok leütik a fiút, a lányt pedig a nevezett fiatalember megerőszakolja. Az élmény hatására a lány rabjává válik az erőszaktevőnek, valósággal szexuális függőségbe kerül. Ez a bizarr helyzet lengi be az egész történetet. A lány igazi szerelme természetesen megtudja a minimum rendhagyónak nevezhető vonzódást, és innentől Bacsó Péter nem hajlandó tovább mesélni a történetet, amely természetesen a meglehetősen zaklatott jelenkorban, Pozsonyban játszódik. Azt mondja, a többi legyen titok, mégsem járja, hogy minden fordulatról előre beszámoljon. A rendező, aki egyébként kassai születésű, tehát ismeri a terepet, magyar és szlovák színészekkel szeretne forgatni.
Ugyancsak a visegrádi országok filmes szakembereinek együttműködéséből valósulhat meg az a történelmi film, amely Jánosíkról, a szlovákok Rózsa Sándoráról készülne. Az igazságosztó betyár amolyan nemzeti hős északi szomszédainknál. A mozit az elképzelések szerint egy lengyel rendezőnő készítené, aki korábban Andrzej Wajda asszisztense volt, s jelenleg Párizsban él. Hogy Magyarország milyen módon vesz részt a megvalósításban, egyelőre nem született döntés, de a felkérés már eljutott a magyar illetékesekhez.
Végezetül Bacsó Péter kijelentette , hogy júliusban kezdi keverni a Hamvadó cigarettavég című filmjét, amely Karády Katalin és Újszászy István lángoló, de tragikus fordulatokat hozó szerelméről, a negyvenes évek első felének Magyarországáról és egy hányatott sorsú dalszövegíró, G. Dénes György, alias Zsüti életéről szól. A film alkotói közül azóta sem a díszlettervező Vayer Tamás, sem az élményeit a rendezőnek elmesélő Zsüti nem érheti meg a premiert, amelyet novemberre terveznek. A főszerepeket Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György és Rudolf Péter játssza korhű díszletek és jelmezek között.
Magyar Hírlap

Címkék

hír



nka emblema 2012