sex hikaye

Lauderesek nyerték Budapesti Fesztiválzenekar filmpályázatát

Imigyen szóla Zarathustra

2012. május 9. - filmhu
Lauderesek nyerték Budapesti Fesztiválzenekar filmpályázatát

Filmpályázatot hirdetett középiskolások számára a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), az eredményt vasárnap késő este hirdették ki a Művészetek Palotájában. Richard Strauss: Imigyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményének egy része ihlette a pályaműveket. A nyertes filmeket a Daazón lehet megnézni!

 

Az először meghirdetett vetélkedésen budapesti középiskolákat keresett meg a BFZ, 15 csoport pályázott a felhívásra. A rangos zsűriben Fischer Iván zeneigazgatón kívül a filmes szakmát Jancsó Miklós és az Enyedi Ildikónál most diplomázó Kárpáti György Mór képviselte, és tagja volt egy zenekari művész, Markó György is. Ők nyolc pályázatot engedtek tovább, majd a döntő három darabjából a zenekar szavazatai döntötték el a helyezéseket.

Az első díjat a Lauder Javne iskola Gesztenye-csoportja nyerte, Benke Luca, Czakó Blanka, Horváth Sára, Ladányi Anett, Lefkovics Lea és Matyók Leila. Nemcsak közönség soraiban, a zenekar tagjaiban is nagy derültséget váltott ki a jó humorú munka. A második díjat az ELTE Trefort Gyakorló Gimnáziumának BFK csoportja kapta, mint Fischer Iván kiemelte, gondolatokban gazdag, filozofikus hangvételű filmjével. A harmadik egy egyéni alkotó, Garai Panni lett, ugyancsak a Lauder Javne iskolából.

bfz_gesztenye_500
Az első helyezett, a Gesztenye-csoport filmjét a Daazo.com oldalon ITT nézheted meg!


"Arra kértem a diákokat, vagy diákcsoportokat, hogy készítsenek filmet Richard Strauss: Imigyen szóla Zarathustra című művéhez. Ehhez érdemes elolvasni Nietzsche azonos című művének fejezeteit, de nem az a cél, hogy a film akár ennek a szövegét, akár a zenét pontosan illusztrálja - emelte ki Fischer Iván.

bfz_bkf_500
A BFK másdik helyezett filmjét ITT lehet megtekinteni!


Inkább azok az érzések, impulzusok jelenjenek meg a filmben, amiket a zene és a szöveg kelt a hallgatóban/olvasóban. Mint ahogy Strauss is szabadon követi Nietzsche gondolatait, ugyanúgy a film készítői is inkább saját reflexióikat fogalmazzák meg: jelenjen meg ezekben a zene hangulata, esetleg tartalma is, de személyesen, kreatívan, szabadon.”

bfz_garai_500
Garai Panni kisfilmje lett a bronzérmes, amelyet a Daazo.com oldalán ITT nézhetsz meg!


A zeneigazgató elmondta az MTI-nek: ez a pályázat az első lépés volt, amely igazán szép sikert hozott. A következő években rendszeresen kiírják majd a pályázatot, és igyekeznek országossá tenni a kezdeményezésüket.

A versenyen részt vevő többi film is megtekinthető a http://daazo.com/bfz oldalon.






nka emblema 2012