sex hikaye

Ma kezdődik a 67. cannes-i filmfesztivál

Három magyar filmet mutatnak be a mustrán

2014. május 14. - filmhu
Ma kezdődik a 67. cannes-i filmfesztivál

Tizennyolc alkotás versenyez a legjobb műnek járó Arany Pálmáért a ma kezdődő cannes-i fesztiválon. Mundruczó Kornél filmjét, a Fehér Istent az Un certain regard szekcióban mutatják be. Ezenkívül még két magyar rövidfilmet, Szőcs Petra és Kárpáti György Mór alkotását mutatják be Cannes-ban.

 

Ma kezdődik és május 25-ig tart a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 18 alkotás versenyez a legjobb műnek járó Arany Pálmáért. A seregszemle a Grace - Monaco csillaga című film versenyen kívüli bemutatójával nyílik meg a címszerepet alakító Nicole Kidman jelenlétében. A versenyprogram zsűrijének elnöke Jane Campion Oscar-díjas új-zélandi rendező, forgatókönyvíró.

A fesztiválra 4580 újságíró akkreditáltatta magát, a mustrával párhuzamosan megrendezett filmpiacra pedig 12 ezer szakmai érdeklődőt várnak a francia tengerparti városba, amelynek lakossága a következő 12 napban 70 ezerről 200 ezerre duzzad.

mundruczóplakát

A hivatalos program második legjelentősebb versenyébe, az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű szekcióba 20 alkotás kapott meghívást, köztük Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje, amely a 39 éves rendező hatodik műve és az ötödik, amely a világ legrangosabb filmes találkozóján mutatkozhat be. A világpremier május 17-én szombaton, a fesztivál leglátogatottabb napján lesz a cannes-i Fesztiválpalotában az alkotók és a szereplők jelenlétében.

Két magyar rövidfilmet is vetítenek Cannes-ban: Szőcs Petra A kivégzés című, magyar-román koprodukcióban készült 15 perces alkotása kilenc másik művel indulhat a legjobb rövidfilmet illető Arany Pálmáért. A filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinéfondation szekció válogatásában pedig Kárpáti György Mór mutatkozhat be Provincia című diplomafilmjével.

A fesztivál egyik legnagyszabásúbb művének ígérkezik - kilenc évvel a Melquiades Estrada három temetése után - Tommy Lee Jones amerikai színész második rendezése, a The Homesman című 19. századi western, amelynek főszerepét is a világsztár alakítja. A film egyik női főszerepét pedig a háromszoros Oscar-díjas és nyolcszoros Golden Globe-díjas Meryl Streep játssza, aki 25 év után lesz ismét Cannes vendége.

A fesztivál május 25-ig tart, de az aznapi európai parlamenti választásokra való tekintettel a hivatalos versenyprogram díjkiosztója kivételesen előző este, május 24-én, az Un certain regard díjainak átadása pedig május 23-án este lesz.

(Forrás: MTI)






nka emblema 2012