sex hikaye

Ma kezdődik a Filmtett tábor

A 12. erdélyi filmes alkotótábor

2013. július 23. - filmhu
Ma kezdődik a Filmtett tábor

Az erdélyi Nyárádszentlászlón kedden kezdődik az erdélyi Filmtett Egyesület által 12. alkalommal meghirdetett filmes alkotótábor - tudatta az MTI.

 

A szervezők hétfői közleménye szerint a műhelymunkára Erdélyből és Magyarországról idén 44 fiatal jelentkezett, akik 11 szakmai csoportban tanulják majd a filmkészítést. Munkájuk eredményeképpen a tábor végére várhatóan négy kisjátékfilm és négy rövid animációs film készül el.

"A tavasszal meghirdetett pályázati felhívásban azt kértük, hogy a leadott forgatókönyvek a kapu motívumát érintsék bármilyen formában, ezáltal a műhely résztvevőinek valószínűleg sikerül szkeccsfilmmé formálniuk az utolsó este - augusztus 1-jén - nyilvánosan levetítendő alkotásokat" - áll a közleményben.

Amint azt Zágoni Bálint, a tábor főszervezője az MTI-nek felidézte, amikor 2002-ben az első tábort szervezték, még nem létezett filmes képzés Erdélyben. Akkor azt tekintették céljuknak, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalok kipróbálhassák magukat. Időközben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) is indított média szakot Kolozsváron.

"Most az a cél, hogy a filmes tapasztalattal rendelkezők újabb ismeretekhez juthassanak, de továbbra is nyitottak vagyunk az érdeklődők felé is" - nyilatkozta a főszervező.

A tíznapos munkára a filmes technikát a Sapientia EMTE, az animációs technikát pedig a budaörsi Illyés Művészeti Szakképző Akadémia biztosítja. A műhelymunka során a filmgyártás teljes folyamatát végigkísérik.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e tíz nap alatt színvonalas filmet készíteni, a főszervező elmondta: megannyi filmfesztiválon kerültek már versenybe a Filmtett táborban készült filmek.

Zágoni Bálint szerint a filmek sikeréhez nagy mértékben járulnak hozzá azok az elismert szakemberek is, akik a szakmai csoportokat vezetik, köztük a rendezői csoportot irányító Dömötör Tamás, a háromszoros Arany Olló-díjas Czakó Judit vágó vagy az Arany Pálma-díjas Durst György producer.



Címkék

hír , filmtett , tábor , erdély , alkotás



nka emblema 2012