sex hikaye

Ma mutatják be a restaurált Emberek a havasont

Szőts István filmjét fél év alatt újították fel

2014. november 21. - filmhu
Ma mutatják be a restaurált Emberek a havasont

Ma mutatják be Szőts István Emberek a havason című 1941-es filmremekének restaurált változatát a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

 A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) gyűjteményének egyik legértékesebb darabjaként számon tartott alkotás Nyírő József novellái alapján készült és a havasi favágók életét mutatja be. Az Emberek a havason új, természetes vizuális nyelvet hozott nemcsak a magyar, hanem a világ filmgyártásába is: az 1942-es velencei fesztivál művészeti díja után az olasz neorealisták Szőtsöt irányzatuk elindítójaként tisztelték.

Részlet a klasszikus műből

A film DVD-bemutatóval egybekötött ingyenes díszvetítése 17 órától kezdődik. A vetítés előtt a mozi kávézójában beszélget Szőts Istvánné Gyenes Mária, Sára Sándor, Gazsy Csaba, a film főrestaurátora és Fazekas Eszter kiadványszerkesztő. A film teljes körű digitális restaurálása a MaNDA kezdeményezésére, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg. A fél évig tartó restauráló munkálatokban részt vett Sára Sándor operatőr, Szőts István tanítványa is. 

(forrás: Magyar Filmunió)






nka emblema 2012