sex hikaye

Magyar filmek a TIFF-en

Május 29-én kezdődik a kolozsvári filmfesztivál

2015. május 29. - filmhu
Magyar filmek a TIFF-en

Magyar filmeket is vetítenek a pénteken kezdődő kolozsvári 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelynek egyik kiemelt meghívottja Nastassja Kinski színésznő.

 A Balassi Intézet bukaresti központja az idén is partnere a kolozsvári fesztiválnak, amely a térségben az egyik legfontosabb filmes szemlévé nőtte ki magát. A május 29. és június 7. között zajló fesztivál keretében a szerdai nap lesz a magyar filmeké. Ezen a napon a filmvetítések mellett lesznek szakmai beszélgetések magyar alkotókkal, koncert és gulyásparti. Az idei fesztivál - amelynek versenyszekciója is van - az argentin és a norvég filmekre fókuszál.

A programban egyik különlegessége, hogy a Kolozsvári Magyar Operában levetítik Kertész Mihály (Michael Curtiz) 1914-ben forgatott A tolonc című filmjét, amelynek egyetlen másolatát 2008-ban találtak meg a New York-i Magyar Intézet alagsorában. A filmet Pacsay Attila zenéje kíséri a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának előadásában.

tolonc 600

Kertész Miály: A tolonc

A magyar nap programjában szerepel Pálfi György Szabadesés című filmje, amely tavaly Karlovy Varyban elnyerte a legjobb rendezőnek járó különdíjat. (Olvasd el interjúnkat a rendezővel.) Reisz Gábor első nagyjátékfilmjével, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotásával vesz részt a fesztiválon. (Olvasd el interjúnkat a rendezővel.) Emellett megnézhető a Viharsarok, A berni követ és a Szerelempatak című film is. Emellet Isaac de Bankolé színész is ellátogat a fesztiválra, akivel a kolozsvári közönség Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének vetítésén találkozhat. (A rendező a BKF Fényíróklubban is mesélt filmjéről. Nekünk pedig többek között a munkálatokról mesélt.)






nka emblema 2012