sex hikaye

Magyar filmek Amerikában és Ausztriában, megnyílt az ARC

Gyorshírek

2010. szeptember 3. - filmhu
Magyar filmek Amerikában és Ausztriában, megnyílt az ARC

Telluride-ban és Toróntóban jártak magyar alkotások, az osztrák Ebensee-ből a Kaméleon, az Immigrants, a Made in Hungária és a Szíven szúrt ország is díjjal tért haza, továbbá megnyílt a 11. ARC plakátkiállítás.

 

Magyar filmek Amerikában

A kolorádói Telluride-ban szeptember 3-6. között ünneplik a filmművészetet, immáron 37. alkalommal. A filmfesztivál különprogramjában tűzi műsorra Szabó István 1979-ben készült Bizalom című többszörös díjnyertes és Oscar-jelölt játékfilmjét – tudatta a Magyar Filmunió. Schwechtje Mihály Hideg berek című alkotása a rangos amerikai seregszemle rövidfilmes mezőnyét színesíti, melybe mindössze 25 mű kapott meghívást. Észak-Amerika vitathatatlanul legfontosabb filmes rendezvényén, Torontóban lesz Fliegauf és Mundruczó új filmjeinek első Európán kívüli bemutatkozása. Fliegauf Benedek Locarnóban díjazott Womb című első angol nyelvű filmjét és Mundruczó Kornél szarajevói különdíjas Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című legutóbbi rendezését is meghívták a szervezők. A torontói fesztivál egyúttal az európai és tengerentúli filmesek elsőrangú szakmai találkozója. Éppen ezért az európai nemzeti filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP 12 új koprodukciós filmterv bemutatásával készül „Producers Lab” elnevezésű kezdeményezése keretében. A meghívásos alapon működő szakmai fórumon Pálfi György T projekt című nagyszabású filmtervét a Katapult Film bemutatja a kanadai producereknek.

 

frankenstein-terv_500



Magyar filmsikerek Ausztriában

Az idei évben 38. alkalommal rendezték meg az ausztriai Traumsee partján fekvő Ebensee-ben a Festival of Nations nemzetközi filmfesztivált. A jelentős hagyományokkal rendelkező eseményre az idei alkalommal is több mint ezer film közül válogatva alakították ki a több szekcióban, körülbelül 150 filmalkotást felvonultató programot. Goda Krisztina Kaméleon című szélhámosfilmje a fesztivál Legjobb filmjének járó díjat érdemelte ki, ezen felül a nagyjátékfilm kategóriában Ebensee-i Aranymedvével díjazták. Csupó Gábor Immigrants – Jóska menni Amerika! című animációs filmje és Fonyó Gergely Made in Hungária című rock’n’roll musicalje Ezüstmedve díjat, Kálomista Gábor Szíven szúrt ország című dokumentum filmje pedig Bronzmedve elismerést kapott szintén a nagyjátékfilm kategóriában.

kameleon_500



Csütörtökön megnyílt az ARC plakátkiállítás

"Hol élsz te? Minek képzeled magad?" - tették fel a 11. ARC plakátkiállítás szervezői a kérdést; a beérkezett pályázatok csütörtöktől tekinthetők meg a budapesti Ötvenhatosok terén – adta hírül az MTI.  Az idei téma két kérdése elsősorban a közösségben való létre vonatkozott, és a pályaművek rengeteg iróniával, öniróniával és szellemes kritikával adtak rájuk választ - jegyezte meg Geszti Péter, az ARC kreatív igazgatója. Idén közösségek számára is pályázatot hirdettek. Ebben az esztendőben nem készült nyomtatott kísérőfüzet a kiállításhoz, de az a www.arcmagazin.hu internetes oldalon otthonról is meg lehet tekinteni a plakátokat. Az óriásplakátok szeptember 22-ig látogathatók a nap 24 órájában, ingyenesen.






nka emblema 2012