sex hikaye

Magyar filmek Cottbusban

Török Ferenc kétszer

2004. október 29. - filmhu
Magyar filmek Cottbusban
A kelet-európai filmeket bemutató nagyszabású Cottbusi Filmfesztivál november 2-án startol. A 14. alkalommal megrendezésre kerülő és november 6-ig tartó seregszemlén három magyar versenyfilm és több meghívott alkotás is szerepel. Többek között itt lesz Török Ferenc legújabb alkotásának, A szabadság szobrának világpremierje is.

Az idei év fesztiválkedvencei közül a Locarnóban debütált Szezont és a Cannes-ból hódító útra indult Kontrollt hívták meg a cottbusi versenybe. Tíz játékfilm  szál majd ringbe a fesztivál fődíjáért, a Lubina díjért, melynek sorsáról öttagú nemzetközi zsűri dönt. A különböző országok filmkritikusainak FIPRESCI zsűrijében Csákvári Géza újságíró képviseli a magyar ízlést az idén.

Mátyássy Áron Nyári délután című kisfilmje a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást. A Mundruczó-filmekből ismert Tóth Orsolya főszereplésével készült rövidfilm a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának első külföldön bemutatott rendezése.

Versenyen kívül mutatják be Fazakas Péter Mindjárt meghalok című kétperces alkotását, mely nemrég tért haza az antalyai rövidfilm-szemléről.

A Szezon versenyzése mellett a „25-ök Európája” jegyében szervezett különprogramon is jelen lesz egy alkotásával Török Ferenc. Tíz fiatal neves európai rendező készített egy-egy filmet az ARTE felkérésére olyan emlékművekről, melyekben a múlt és a jövő találkozása érhető tetten. Magyarországról Török Ferencet kérték fel, aki a gellérthegyi Szabadság-szoborról készített filmet, A szabadság szobra címmel. A filmmel első alkalommal a cottbusi közönség találkozhat.

Tarr Béla rövidfilmjét, a Prológust a Visions of Europe című szkeccsfilm részeként a fesztivál kiemelt eseményeként mutatják be a különprogramon.

Sas Tamás Apám beájulna című moziját a nemzeti közönségsikereket felvonultató programba hívták meg. A Robert Ralston által rendezett magyar-svájci koprodukcióban készült Drum Bun – Jó utat! című alkotást a fesztivál „Spektrum” elnevezésű szekciójában mutatják be. Ralston első játékfilmjével már találkozhatott a hazai közönség a Filmszemlén.

A Cottbusi Filmfesztivált 1991-ben alapították az egykori NDK filmklub mozgalmának kezdeményezésére, azóta nyújt évről-évre átfogó képet a keleti térség filmművészetéről. Az idei fesztivál műsorában kiemelt helyen szerepelnek az új cseh filmek.






nka emblema 2012