sex hikaye

Magyar filmek dömpingje a cannes-i Marché du films-en

Allons enfants!

2009. május 14. - filmhu
Magyar filmek dömpingje a cannes-i Marché du films-en
Bár az idén nincs magyar versenyfilm Cannes-ban, a filmpiacot, a Marché du films-et valósággal ellepik a hazai mozik és filmtervek, adja hírül a Cineuropa.

Habár a különböző cannes-i szekciókban alig akadnak magyar filmek - kivételnek említhetjük a belga rendezőnő Caroline Strubbe filmjét, a Lost Persons Area-t, melyet a a kritikusok hetén láthatnak majd az érdeklődők, s mely az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült, s Hajdu Miklós Zoltán a főszereplője - a magyar filmipar teljes fegyverzetben sorakozik fel a Marché du films-en, a filmes piacon, adja hírül a Cineuropa.

Az új, feltörekvő projektek közül a Mythberg Films a 2007-ben a Boldog új élettel a Berlinálén sikereket arató Bogdán Árpád új filmötletével, az Ikarosszal vág neki a filmpiacnak, a terv az előkészítés szakaszában van. A történet egy 18 éves, kis faluból származó roma fiú hányattatásait követi végig Budapesttől Helsinkiig.
 

Ez nem a Marché du films büféje, hanem Miklauzic új filmjének egy helyszíne, a nagybani kínai piacon

A Mythberg tarsolyában szerepel még magyar filmterv: Jancsó Miklós Oda az igazság! című történelmi drámája Mátyás királyról, amelynek forgatása várhatóan júniusban indul, illetve Miklauzic Bence előkészítés alatt álló krimije, a Zöld sárkány gyermekei (a cikkben vörös szerepel - a szerk.), amely egy Magyarországon élő kínai férfi megpróbáltatásairól szól.

A Titania - Master Pro produkciós iroda is három készülő magyar projektét készül tálalni a Marchén: Gárdos Péter Kempelen Farkas-filmjét (Kempelen Farkas sakkautomatájának néhány meghökkentő játszmája), Szemző Tibor Kívülállók-ját - mindkettő forgatása elindulhat a jövő évben. Szász János Csodatévő-je pedig Mezei András regényének filmadaptációja: egy olyan 10 éves zsidó fiú történetét mondja el, aki különös varázslatokra képes Budapesten a náci megszállás idején.

A Hungaricom Goda Krisztina Kaméleonjával és Fonyó Gergely Made in Hungariájával készül, valamint a Valami Amerika 2-vel, és Daniel Young Pinprickjével.
 

A Womb iránt is biztos nagy lesz az érdeklődés

Lesz vetítése Edelényi János Príma primaverájának (Eastwest Filmdistribution), és megindul az elővásárlás az, ahogy a Cineuropa mondja, "tehetséges" Kenyeres Bálint Yesterday-éért is (gyártja az Új Budapest Filmstúdió és a dán Zentropa), a rendező legújabb rövidfilmjét, A repülés történetét pedig a Rendezők Kéthetének keretén belül vetítik.

Végül a német The Match Factory értékesításre szánt filmjei közt ott lapul Fliegauf Benedek: Anyaméhje (Womb) is, amelynek épp most fejeződött be a forgatása.






nka emblema 2012