sex hikaye

Magyar filmesek Washingtonban

Hunky Blues és Szabadság, szerelem

2013. június 25. - filmhu
Magyar filmesek Washingtonban

A Hunky Blues-a nyitja meg és a Szabadság, szerelem zárja a washingtoni National Gallery of Art-ban megrendezendő vetítéssorozatot, amelyen Forgács Péter és Zsigmond Vilmos is részt vesz - adta hírül a Magyar Filmunió.

 

„Magyarország, hősök és mítoszok: a bevándorlók élményei és a művész szeme” (Hungary, Hero and Myth: Immigrant Experience and the Artist’s Eye) címmel kezdődik vetítéssorozat Washingtonban június 29-én. A National Gallery of Art-ban megrendezendő filmes program a Smithsonian Folklife Festival-hoz kapcsolódik, melynek díszvendége most először Magyarország. Az Egyesült Államok fővárosának legnagyobb, 1967 óta évente megrendezett szabadtéri kulturális fesztiválján ezúttal a magyar zene, tánc, kézművesség, borászat és gasztronómia is bemutatkozik.

Az illusztris helyszínen, a washingtoni nemzeti galériában megrendezendő filmes program vezérfonala a szülőföld és a hozzá kapcsolódó mitológiák a bevándorló művészek szemszögéből. A vetítéssorozatot Forgács Péter 1890-1921 között az Egyesült Államokba érkező sok százezer magyar sorsát bemutató Hunky Blues – Az Amerikai Álom (2009) című amatőr filmfelvételeket és fotókat tablóvá szövő nagyszabású alkotása nyitja meg a rendező jelenlétében június 29-én.

amerikai anzix 500
Amerikai anzix


Látható lesz Bódy Gábor az amerikai polgárháborúban harcoló negyvennyolcas magyar emigrációnak emléket állító, Cserhalmi György főszereplésével 1975-ben készült Amerikai anzix című legendás rendezése. Továbbá Hules Endre táncfilmje, A halálba táncoltatott leány (2011), mely egy táncosból lett impresszárió története, aki húsz év után visszatér szülőföldjére, Magyarországra, és úgy dönt, hogy volt szerelmével és öccsével felújítják utolsó közös sikerüket, balladából készült táncdarabot.

Az amerikai film meghatározó magyar származású operatőrei, Zsigmond Vilmos és Kovács László munkássága előtt tisztelegve tűzik műsorra James Chressanthis Nincs szükség feliratra: László és Vilmos (No Subtitles Necessary: Vilmos and László) című dokumentumfilmjét. Káel Csaba nagyszabású Bánk bán feldolgozása (2002), az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos által fényképezett operafilm szintén látható lesz a washingtoni rendezvényen. Zsigmond Vilmos mindkét vetítésen jelen lesz.

szabadsagszerelem 500
Szabadság, szerelem


A filmsorozatot 2006 legsikeresebb magyar mozifilmje, Goda Krisztina rendezése, a Szabadság, szerelem vetítése zárja július 7-én. Az 1956-ban játszódó, Dobó Kata, Fenyő Iván és Csányi Sándor főszereplésével készült látványos film producere Andy Vajna volt.

A „Magyarország, hősök és mítoszok: a bevándorlók élményei és a művész szeme” című vetítéssorozat a National Gallery of Art szervezésében a Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió, Magyarország Washingtoni Nagykövetsége, a Külügyminisztérium, a Balassi Intézet, a MaNDA és Smithsonian Folklife Festival közreműködésével valósul meg.






nka emblema 2012