sex hikaye

Magyar filmsikerek 2008-ban

Filmjeink a nagyvilágban

2008. december 23. - filmhu
Magyar filmsikerek 2008-ban
Összesen csaknem 1100 alkalommal vetítettek magyar filmet a világ mintegy 70 országában 2008-ban. A különböző nemzetközi filmfesztiválokon a magyar filmalkotók 137 elismerést kaptak, köztük 22 fődíjat - tudatta a Magyar Filmunió.

Az elmúlt év rendkívül fontos eredménye, hogy Tarr Béla A londoni férfi című filmje után, 2008-ban is indult magyar alkotás - Mundruczó Kornél Deltá-ja - a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában.

A Magyar Filmunió minden évben arra törekszik, hogy minél több hazai alkotás jusson ki a 12 legfontosabb, ún. A-kategóriás filmfesztiválra. 2008 legmarkánsabb magyar filmes bemutatkozása a Cannes-i Filmfesztiválon volt - összegezte Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója. A "fesztiválok fesztiváljának" egyik jelentős szakmai elismerését - a világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI díját - Mundruczó Kornél Delta című filmje kapta meg. Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve pedig elnyerte a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat. A fesztivál rövidfilm versenyében is volt magyar meghívott, Erdélyi Dániel 411-Z című mozgóképe, valamint M. Tóth Géza Ergo című animációját is Cannes-ban láthatta először nagyvilág.

A legtöbb játékfilmdíjat 2008-ban is a tavalyi Magyar Filmszemle fődíjas alkotása, az Iszka utazása hozta el. Bollók Csaba filmje összesen 36 fesztiválon indult és hat trófeával tért haza. Szintén kiemelkedően szerepelt a nemzetközi porondon Gigor Attila első játékfilmje, A nyomozó már 16 seregszemlén szerepelt és hat elismerést kapott. A filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját, a FIPRESCI-díjat A nyomozó is elnyerte. Gigor Attila alkotása a varsói filmfesztiválon kapta meg a rangos szakmai elismerést. Mundruczó Kornél Delta című filmje 37 fesztiválról 4 díjat hozott el mindezidáig. A fesztiválkörút folytatódik, hiszen egy-egy alkotás turnéja a nemzetközi premiert követően általában másfél-két évig is eltart.

A rövidfilmek közül Nemes Jeles László Türelem című alkotása aratta a legtöbb babért külföldön. Az egysnittes mozgókép 43 fesztiválon indult, és 19 elismerést kapott 2008-ban. Nemes Jeles László munkája a legjobb 14 európai rövidfilm között versenyben volt az Európai Filmakadémia (EFA) díjáért.

A dokumentumfilmesek közül kiemelkedően jól szerepelt Szirmai Márton, akinek A süllyedő falu című 23 perces alkotása 16 nemzetközi fesztiválon indult és négy díjat kapott. Nemes Gyula Letűnt világ című munkájáért - Magyarországról elsőként - elnyerte a legjobb rövid dokumentumfilm díját, a Kristályglóbuszt Karlovy Vary-ban.

Az animációkat illetően a legtöbb - összesen 22 - elismerést Alexei Alexeev KJFG No.5 című kétpercese hozta el, júniusi premierje óta 36 nemzetközi fesztiválra kapott meghívást.

A 2008-as évben a magyar filmalkotók összesen 137 nemzetközi díjat és elismerést kaptak, amiből 22 volt fődíj. Említésre méltó, hogy a Magyarországról érkező mozgóképek a szakmai elismerések mellett 8 alkalommal nyertek közönségdíjat.

Életműve elismeréseként Szabó Istvánt az ausztriai Badenben, New Yorkban és nemrég Pozsonyban tüntették ki; Forgács Péter médiaművész júliusban San Franciscóban vehette át a „Freedom of Expression” díjat.






nka emblema 2012