sex hikaye

Magyar kisfilmek Tamperében, Lengyel filmdíj Lemhényi Rékának

Gyorshírek

2011. március 8. - filmhu
Magyar kisfilmek Tamperében, Lengyel filmdíj Lemhényi Rékának

Az Érintés, a Foszfor és az Itt vagyok versenyez Finnországban, Lemhényi Réka vágót díjazták az Essential Killing magyar koprodukcióban készült alkotásért, és a Bibliotheque Pascal nyitotta a chicagói uniós filmfesztivált.

 

Magyar rövidfilmek Tamperében

Idén is közel 4000 benevezett rövidfilmből válogatták a finn szervezők a március 9-én kezdődő tamperei filmfesztivál programját – tudatta a Magyar Filmunió. A finnországi seregszemle egyike annak a 14 nemzetközi filmversenynek, amelyeken az Európai Filmakadémia is díjaz. A filmfesztivál nemzetközi versenyprogramjába két magyar rövidfilm kapott meghívást: Cakó Ferenc Érintés és Csuja László Foszfor című mozgóképei képviselik a magyar színeket a rangos filmfesztiválon. Az esemény egyike azon nemzetközi rendezvényeknek, melyeken az Európai Filmakadémia évről-évre műsorra tűzi „Short Matters!” című válogatását. A filmcsokor az Akadémia Legjobb rövidfilm díjára jelölt alkotásokból áll. A 2010-es válogatást Szimler Bálint Itt vagyok című filmjével gazdagítja, amely a hónap második felében a trondheimi filmfesztiválon is látható lesz Norvégiában.

 


Részlet a Foszfor című filmből


Lengyel filmdíj Lemhényi Rékának

A budapesti Mythberg Films koprodukciójában készült Essential Killing – Az ölés esszenciája című Jerzy Skolimowski film tarolt a Lengyel Filmakadémia (Polska Akademia Filmowa) tegnap esti díjátadóján a lengyel fővárosban – adta hírül a Magyar Filmunió. A lengyel-ír-norvég-magyar koprodukcióban készült alkotás nyerte el a Legjobb film, a Legjobb rendező, a Legjobb zene és a Legjobb vágó díját is Varsóban. Utóbbit Lemhényi Réka a film vezető vágója kapta Maciej Pawlińskilengyel kollégájával együtt. A film a velencei világpremier óta számos rangos díjat nyert világszerte.

essential_killing_500
Essential Killing



A Bibliotheque Pascal nyitotta a chicagói uniós filmfesztivált


Az MTI értesülései szerint Bibliotheque Pascal című magyar film nagy sikerű bemutatójával kezdődött meg pénteken Chicagóban az Európai Uniós Filmfesztivál. A város legismertebb művészfilm központjában, a Gene Siskel Filmcenterben telt ház előtt mutatták be az alkotást. Az eseményre Chicagóba érkezett Hajdu Szabolcs rendező és Török-Illyés Orsolya, a film főszereplője. Az amerikai Középnyugat kiemelkedő fontosságú városában 14. alkalommal rendeznek EU-filmfesztivált, és hagyomány, hogy az Európai Unió soros elnöke a nyitónap házigazdája.

biblio_500
Bibliotheque Pascal






nka emblema 2012