sex hikaye

Magyarok a 20. Titanic versenyszekciójában

3 magyar kötődésű film

2013. március 21. - filmhu
Magyarok a 20. Titanic versenyszekciójában

Három magyar kötődésű film is fut majd április 5-13. között az idei, 20. jubileumi Titanic versenyszekciójában. A holland Ricky Rijneke elsőfilmes Csendesekjének főszereplői Tóth Orsi és Rába Roland, operatőre pedig Pohárnok Gergely, a Kutyám, Killer rendezője a magyar származású szlovákiai Mira Fornay, a Köszönöm, jól! című filmet pedig Prikler Mátyás jegyzi, szintén Szlovákiából.

 

A 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott tíz film közül hármat - Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek című alkotását, a finn Aku Louhimies Fekete golyó című filmjét, valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard- ját – a múlt héten nyilvánosságra hoztak a szervezők. Immár azt is tudni lehet, hogy három magyar kötődésű film is fut majd az április 5-13. közötti rendezvény versenyszekciójában.

A holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmjében, a Csendesekben (Silent Ones) Csilla egy összetört autóban ébred, valahol vidéken. Kisöccsét, Istit sehol sem találja. Hamarosan egy gyanús figurával, Gáborral találkozik, akinek sikerül meggyőznie, hogy egy teherhajón Nyugat-Európába utazzon vele. Csilla lassan egy szürreális alkonyzónában találja magát. A film - mely hallucinogén utazás két világ közt - az élet és halál közti vékony határvonalat vizsgálja. Ricky Rijneke alkotását Pohárnok Gergely fényképezte, főszereplői Tóth Orsi és Rába Roland. A holland rendezőnő első rövidfilmjét (Wing, the Fish That Talked Back) 2007- ben a Locarnói Filmfesztiválon mutatták be, a Csendesek az idei Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Tiger Award versenyszekcióban mutatkozott be a közönség előtt.

titanic killer 500
Kutyám, Killer


A magyar származású szlovákiai Mira Fornay második filmje, a Kutyám, Killer (Môj pes Killer) című alkotásában Mareknek nincsenek igazi barátai őrkutyáján és néhány skinheaden kívül. Amikor kiábrándult anyja újra megjelenik életében, borzalmas helyzettel kell szembenéznie. A film a lassú, tunya, mégis mindig robbanásig feszült lét hiteles és delejező krónikája. Nemcsak a mai Európa rasszistáiról és etnikai konfliktusairól szól, hanem olyan rossz döntésekről is, melyeket már nem változtathatunk meg. Mira Fornay első filmjét, a Rókák–at (2009) a Velencei Filmfesztiválon mutatták be, és Rotterdamban is játszották.

A harmadik magyar vonatkozású Titanic-versenyfilm, a szintén elsőfilmes Prikler Mátyás rendezése, a Köszönöm, jól! (Dakujem, dobre) valójában három történet. Az elsőben egy vidéki politikust és vállalkozót, Miroslavot ismerhetjük meg, aki igencsak sajátos módon rendezi a felmerülő problémáit. A második egy nyugdíjasról, Béláról szól, aki váratlanul megözvegyül, a harmadikban pedig Béla fia, Attila elsősorban munkahelye elvesztésétől retteg, miközben családi élete is szétesőben van. A film szereplői egy olyan világról adnak látleletet, amelyben a morál kiveszőfélben van, a remények viszont tovább élnek.

titanic koszonom 500
Köszönöm, jól!


A Titanic Magyarország egyik legnagyobb filmes eseménye, amely 2005 óta versenyfesztiválként is működik. A fesztivál az elmúlt 20 évhez hasonlóan 2013-ban is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén előreláthatólag 60 filmet láthat majd a közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait.



Címkék

hír , Titanc , fesztivál , verseny , magyar



nka emblema 2012