sex hikaye

Magyarok Biarritz-ban és Triesztben, Jeremy Ironsszal forgat Koltai Lajos

Gyorshírek

2011. január 26. - filmhu
Magyarok Biarritz-ban és Triesztben, Jeremy Ironsszal forgat Koltai Lajos

Magyar filmeket és Pécs városát mutatják be a Trieszti filmfesztiválon és Biarritz-ban, májusban kezdi új filmje forgatását Koltai Lajos, mozikat nyitnak és zárnak Szekszárdon és Kolozsváron. (fotó: Michel Comte)

 

Magyar filmek Biarritz-ban

Az audiovizuális programok nemzetközi seregszemléje és vására, a Biarritz-i FIPA, 24. alkalommal vonultatja fel a legújabb filmtermés javát január utolsó hetében - tudatta a Magyar Filmunió. A komoly szakmai elismertség övezte fesztiválon láthatja először a nemzetközi közönség Szomjas György Keleti szél: a film című portréját Miqueu Montanaro occitan muzsikusról. Groó Diana filmrendező, aki Tarka képzelet sorozatával már kétszer is szerepelt a rangos fesztiválon, idén a „Zene és előadóművészet” kategóriában versenyző filmek zsűrijében vesz részt. A FIPA szelektív filmvásárán, a Fipatel-en két magyar filmet vetítenek. Tóth Péter Pál a Muzsikás Együttes 35 évéről forgatott dokumentumfilmjét, továbbá Vízi Mária Csillagszedő Márió című alkotását mutatják be a Biarritz-ba látogató filmvásárlóknak.

 

tarka_kapzelet_500
Tarka képzelet


Magyar filmek és Pécs városa mutatkozik be Triesztben

A napokban is tartó trieszti filmfesztivál a közép-európai film jeles seregszemléje – adta hírül a Magyar Filmunió. A közelmúlt kiemelkedő alkotásait bemutató itáliai filmünnep mindhárom versenyprogramjában indul magyar alkotás. Kocsis Ágnes Pál Adrienn-je és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés-e a játékfilm verseny 8-as mezőnyében indul. A dokumentumfilmek közé Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című alkotása kapott meghívást, amely el nem készült filmek rekonstrukcióit gyűjti egybe a magyar filmművészet nagyjainak közreműködésével. A rövidfilmek versenyébe Szőcs Petra Aki bújt címmel készített legutóbbi rövidfilmjét hívták meg a szervezők. Ezen túl Pécs városa is bemutatkozik Triesztben. A várost és történetét a Dél-Dunántúli Filmalap elnöke, Keresnyei János rövidfilmekkel illusztrálva mutatja be.

paladrienn_500_2
Pál Adrienn


Jeremy Ironsszal forgat Koltai Lajos

Májusban, valószínűleg Németországban kezdi új filmje, a Treehouse forgatását Koltai Lajos rendező-operatőr – olvasható a kultúra.hu-n. A "nyári történet" főszereplője az Oscar-díjas Jeremy Irons, az amerikai Kirsten Dunsttal pedig még tárgyalnak. Az alkotás német, lengyel, francia, angol és ír támogatásokból készül, ezért a forgatás jelentős része Németországban lesz. Koltai Lajos további terveiről elmondta: előkészület alatt áll egy nagyszabású produkció Kincsemről, a legyőzhetetlen csodalóról.

jeremy_irons_500
Jeremy Irons


Újjászületnek a hagyományos mozik Kolozsváron

A kultúra.hu értesülései szerint régi filmszínházak zömét a városi önkormányzat, valamint az állami filmterjesztési vállalat (RADEF) még az idén felújítja. A RADEF hatáskörébe tartozó Köztársaság mozit január 27-én adják át a nagyközönségnek 3D-s filmek vetítésére is alkalmas technológiával. A polgármesteri hivatal felügyelete alatt álló négy filmszínház közül két, több mint tíz éve bezárt mozit is átadnak még az idén. A január végi moziavatót alig egy hónappal később egy másik filmszínház megnyitása követheti. A Győzelem mozi is a város kezelésébe került és a hamarosan megkezdődő felújítási munkálatokkal várhatóan március közepére végeznek majd.

gyozelem_mozi_kolozsvar_500
Győzelem


Bezárt Szekszárd egyetlen mozija

A Babits Mihály Művelődési Ház átépítése miatt januártól nem üzemel Szekszárd egyetlen filmszínháza, a Panoráma mozi, amely várhatóan a csekély látogatottság miatt később is csak egy teremmel működik majd. A mozi 600 négyzetméteres nagytermét az Agóra-program keretében egy 500 főt befogadó, multifunkcionális teremmé alakítják át, ahol később konferenciákat, kiállításokat, szórakoztató programokat egyaránt rendezhetnek - mondta az MTI-nek Matókné Kapási Júlia, a művelődési ház igazgatója. A helyiségben az átalakítás után lesz ugyan mozivászon, de valószínűleg már nem vetítenek filmeket; ezt az intézményvezető részben az alacsony nézőszámmal, részben azzal magyarázta, hogy a mozi nehezen lenne összeegyeztethető a ház új funkcióival.






nka emblema 2012