sex hikaye

Magyarok Moszkvában

Tarr retrospektív a moszkvai filmfesztiválon, Makk Károly a zsűriben

2011. június 27. - filmhu
Magyarok Moszkvában

Tarr Béla Werckmeister harmóniák című világhírű filmjével kezdődött  a magyar filmrendező munkásságának szentelt vetítéssorozat Moszkvában, az A-kategóriás 33. filmfesztivál versenyprogramjában szerepel Elek Judit Visszatérés című alkotása, az öt fős zsűriben pedig Makk Károly is helyet foglal.

 

Tarr Béla Werckmeister harmóniák című világhírű filmjével kezdődött a magyar filmrendező munkásságának szentelt vetítéssorozat Moszkvában – tudatta a Magyar Filmunió. Az orosz főváros A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja keretében megrendezett retrospektív először mutatja be Oroszországban Tarr teljes életművét. A július 5-ig tartó vetítéssorozaton látható lesz Tarr legelső filmje, az 1977-ben forgatott Családi tűzfészek, a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből, és a legutóbbi, a februárban bemutatott A torinói ló című alkotás is, amelynek bemutatóján és az azt követő közönségtalálkozón az elismert filmművész személyesen részt vesz július 2-án. A torinói ló című Tarr Béla film a legutóbbi Berlinálén a zsűri nagydíja mellett a filmkritikusi szövetség FIPRESCI-díját is elnyerte.

 


Nézz bele a Werckmeister Harmóniák-ba!


Az MTI híradásai szerint nagy érdeklődés mellett zajlott Elek Judit Visszatérés című filmjének sajtóvetítése is vasárnap délelőtt Moszkvában, ahol az alkotás a 33. Moszkvai Filmfesztivál versenyprogramjában szerepel. A vetítést követő sajtóértekezleten a rendező elmondta: a film önéletrajzi ihletésű, de nem mindenben követte a megtörtént eseményeket. Elek Judit arról is beszélt filmje magyar fogadtatásával kapcsolatban, hogy noha már 17 éve tervezte a Visszatérést, úgy látja, Magyarországon ma is nagyon aktuális a téma. A film díszbemutatója, amelyen első ízben látja majd külföldi közönség, kedden lesz.



Nézd meg Elek Judit filmjének előzetesét!


A fesztivál zsűrijében részt vesz Makk Károly, a filmvilág elismert egyéniségeiből álló nemzetközi zsűri elnöke idén Geraldine Chaplin. A verseny trófeáiról, a Moszkva védőszentjét mintázó Szent György-díjakról, öttagú grémium dönt. A zsűriben a magyar rendezőn kívül még Amos Gitai izraeli és Nikolay Dostal orosz filmrendezők, továbbá Javier Martín-Domínguez, a sevillai filmfesztivál igazgatója vesz részt.






nka emblema 2012