sex hikaye

Makk Károly és a női lélek

Egy erkölcsös éjszaka DVD-bemutató

2015. november 26. - filmhu
Makk Károly és a női lélek

Makk Károly 90. születésnapjára jelenik meg a MaNDA 82. DVD lemeze, az Egy erkölcsös éjszaka.  A kiadvány rendezői kommentárjában Makk Károly és Gelencsér Gábor filmesztéta a film műhelytitkaiba avatnak be. A Hunyady Sándor A vöröslámpás ház című novellája nyomán készült filmben Makk Károly Szerelem és Macskajáték című munkáihoz hasonlóan a századforduló szecessziós világához nyúl vissza.

Ezekben a filmekben a korszak „közéleti” filmkultúrájával szemben már látványosan lélektani, magánéleti, erkölcsi kérdésekre koncentrál, kamaravilágokat teremt. Kelepei, a züllött diák beszállásolja magát egy kolozsvári bordélyházba, és a lányok kedvence lesz. Majd váratlanul megérkezik vidékről idős édesanyja, aki előtt a lányok megpróbálják a látszatot fenntartani, majd a Mama hirtelen visszatér birtokára. Eddig a novella. A forgatókönyv első verzióját Makk Károly és Bacsó Péter még 1956 után, Örkény István közreműködésével írta Leányfalun. Ezt a könyvet a hetvenes évek közepéig az aczéli kultúrpolitika nem engedte megfilmesíteni. („Mit képzelnek? Egy szocialista ország, nem bordély!”). A hetvenes évek közepére azonban ez a helyzet megváltozott: az önálló stúdiók megalakulása következtében a könyv húsz év után zöld utat kaphatott, s ez lehetett a Dialóg Stúdió első filmje.

 

Makkék az eredeti, 11 oldalas művet számtalan mellékalakkal duzzasztották fel, s a történetet tovább fejlesztették: hogyan varázsol a Mutter a nyilvánosházból finom leánynevelő intézetet a Mama kedvéért, ahol ebben a játékban az ő „pipikéi” vágyott világa jelenhet meg. Álmok vőlegénnyel és többszobás kastéllyal… És parádés alakításokkal. A 90 éves Makay Margit leheletfinom rezdüléseiben ott van, tudja, hova csöppent, de benne van a kegyes hazugságok játékában. Ő és az alig 30 éves Cserhalmi György, aki egyszerre vásott és nagyon empatikus, el tudják hitetni, hogy anya és fia… És főképpen mindenki Mutterje, Psota Irén, aki nemcsak a pörköltet főzi meg „lányainak”, hanem kirándulni is viszi őket. Akinek elképesztő érzelmi váltásai, ezerszínű arcjátéka, királynői létezése összetartotta ezt az álmok és valóság helyzetkomikumára és tragikumára épülő, tündérien szatirikus világot. A lányok: Szécsi Kati és Kishonti Ildikó, a frissen felfedezett Tarján Györgyi, Szirtes Ági, Kiss Mari… A gyönyörű Carla Romanelli a mélabús Bella szerepében és Nusika: Edith Leyrer. Új szál volt a forgatókönyvben az ezt ellenpontozó móriczos, „kivilágos kivirradtig” férfi lét ábrázolása is Benkő Gyulával, Raksányi Gellérttel és Gyurkovics Tiborral. Amint kétnapos kártyaparti után részegen betörnek a bordélyházba a Mutter névnapját ünnepelni, s majdnem kitör a botrány, mikor a Mama ismét megjelenik…

DVD-bemutató: 2015. december 3. csütörtök, 16 óra
A beszélgetés résztvevői: Makk Károly rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, a  beszélgetést vezeti Fazekas Eszter filmtörténész, kiadványszerkesztő.
Helyszín: Írók Boltja, 1061 Budapest, Andrássy út 45.

(Forrás: MaNDA)






nka emblema 2012