sex hikaye

Médiatanács: 16 alkotó 600 millió forintot kapott

8 forgatókönyv, 8 tévéfilm

2013. május 16. - filmhu
Médiatanács: 16 alkotó 600 millió forintot kapott

A Médiatanács a héten döntött a Fehér György tévéfilmes és az Egri Lajos forgatókönyvírást    támogató pályázatok eredményéről. A döntésnek köszönhetően 8 forgatókönyv valamint 8 nagyszabású tévéfilm készülhet el. Az előbbiek közé tartozik többek között Papp Gábor Zsigmond és Kapitány Iván filmterve. Az utóbbiak - a támogatott tévéfilmek között - készül majd történelmi, ifjúsági film és irodalmi adaptáció is.

 

A tévéfilmek és animációs filmalkotások forgatókönyveire és filmterveire idén 10 milliós pályázati keretösszeg állt rendelkezésre, amelyet a Médiatanács 10,7 millió forintra megemelt.  A megemelt keretösszegből a Médiatanács döntése alapján 8 filmterv juthatott támogatáshoz.

A támogatottak között van Papp Gábor Zsigmond Ketten Párizs ellen című filmsorozat-terve, amely  Vaszary Gábor 1938-ban megjelent regényéből készül. A könyv a háború előtti Magyarország egyik bestsellere volt. A film két budai ifjú könnyed kalandjait meséli el, akik szerencsésen meggondolatlanul Párizsba érkeznek. Az író 1924-38 között maga is a francia fővárosban élt,  ezért hitelesen és páratlan atmoszférateremtő erővel festi le a korabeli Párizst és az ott szerencsét próbáló magyarok gondolkodását.

Szintén forgatókönyv-írásra használhatja fel a támogatást Kapitány Iván, aki Petőfi Sándor és barátai életének egy fontos szakaszából mutat be részleteket - a tervek szerint három epizódban - 1846 tavaszától 1848. március 15-ig. A szerelmes Petőfi című film középpontjában a költő és a későbbi márciusi ifjak állnak a hagyományostól talán kissé eltérő megvilágításban. Petőfi például nemcsak árvalányhajas népfi, alakját hitelesebbé teszi, hogy karakterében megjelennek a franciául olvasó művelt értelmiségi, a karrierépítő tudatos tehetség színei is.

Fehér György pályázat idei jelentős keretemelésének köszönhetően idén 30 százalékkal több film tévéfilm készülhet, mint az előző évben. Tavaly a televíziófilmeket és tévéfilmsorozatokat támogató pályázaton közel 450 millió forintot osztott ki a Médiatanács, idén már összesen 600 millió forintos keret állt rendelkezésre. A médiatanács eheti döntése alapján 8 nagyszabású tévéfilm készülhet el összesen 594,7 millió forintból.

Fekete Krónika címmel Ráth-Végh István azonos című 1958-as műve alapján készít filmet Pajer Róbert. Ráth-Végh egész életét a művelődéstörténet furcsaságainak és érdekességeinek kutatására szentelte, a készülő tévéfilm ezekből dolgoz fel két történetet a középkori Franciaországból.

Sütő András Hargitai vadászkalandok című regényéből ifjúsági film készül, amely képi világában az erdélyi természeti szépségeket, nyelvében pedig a jellegzetes székely humort idézi majd. András Ferenc rendezőnek nem ez az első ifjúsági filmje, ő rendezte A kárókatonák még nem jöttek vissza című filmet Gion Nándor regényéből.

Köbli Norbert, A Berni követből című forgatókönyvéből is film készül. Az 1958-ban játszódó történet a magyar történelem egy elfelejtett epizódját ismerteti majd meg a nézőkkel. A történetben két emigráns magyar betör a svájci magyar nagykövetségre, és túszul ejti a nagykövetet. A szerző korábban az Egri Lajos pályázaton nyert összegből valósította meg a forgatókönyvet, a filmet Szász Attila rendezi.

A pályázatok részleteiről Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján olvashatnak az érdeklődők.


nka emblema 2012