sex hikaye

Megjelent a Metropolis jubileumi száma

Kettős jubileum

2007. június 27. - filmhu
Megjelent a Metropolis jubileumi száma
Tíz éve, hogy a Metropolis alapító szerkesztői elhatározták egy magyar nyelvű, filmelmélettel és filmtörténettel foglalkozó, tudományos igényű folyóirat megalapítását. A  lap névadójául szolgáló film pedig nyolcvan éves. A kettős jubileum jó alkalom Fritz Lang filmjének beható elemzésére.

Éppen tíz éve, hogy a Metropolis alapító szerkesztői elhatározták egy magyar
nyelvű, filmelmélettel és filmtörténettel foglalkozó, tudományos igényű
folyóirat megalapítását. Emellett éppen nyolcvan éve annak, hogy Fritz Lang elkészítette a lap névadójául szolgáló filmet. Ez a kettős évforduló kínál lehetőséget arra, hogy jelentőségéhez mérten számos aspektusból mutassa be a jubileumi szám a filmtörténetben vitathatatlanul mérföldkőnek számító filmet.

A tartalomból

"Immáron több mint hetven év telt el a Metropolis ősbemutatója és az eredeti változat szinte azonnali megsemmisítése óta. A német némafilmek leghíresebbikének a sorsa is majdnem olyan híressé vált, mint maga az alkotás..." (Martin Koerber: Az eredeti Metropolis rekonstruálása)

"A technológiai tekintetet hordozó férfi és az e tekintet tömegesen reprodukált látványosságaként vagy tárgyaként szolgáló nő közötti ellentét révén - amit a film mindvégig nem old fel -- a Metropolis a néző sajátos típusát alkotja meg: annak a vágyakozó férfinak a nézőpontját, aki, miközben ellenőrzésére és a fölötte való uralomra törekszik, kettéhasítja vágyott női tárgyát." (Matthew Biro: Az új ember mint cyborg: a technika alakzatai a weimari képkultúrában)

"A Metropolis nem szimpla disztopikus vízió: azon erők csábításának boncolgatása, amelyek létrehozzák a technikát, minket pedig a technikára utalnak. De ahhoz, hogy ezeket az erőket vizsgálat tárgyává tegye, először is mindenki számára láthatóvá kell tennie őket s ily módon vállalnia kell annak kockázatát, hogy a csábítás ugyanazon hatalmát kelti életre, amelytől óvni akart." (J.P. Telotte: A Metropolis csábító
szövege)

"Legyen szó az őrült tudós rotwangi inspirációjáról, a robotnők portréjáról, a tömegmozgatás megkomponálásáról és a városábrázolásról: a Metropolist immár nyolcvan éve rendszeresen idézik és utánozzák. (...) A Metropolis tehát nemcsak a filmtudományi diskurzus számára inspiratív alkotás, hanem filmkészítő generációk sorának is. A Frankenstein-filmektől kezdve a Szárnyas fejvadászon át Az emlékmásig és a Batman visszatérig láthattuk a Metropolis fölidézését és néha újrafogalmazását..." (Varga Zoltán: Költözködés Metropolisból. Fritz Lang Metropolis című filmjének hatása az amerikai filmben)





nka emblema 2012