sex hikaye

Megkezdődött a 67. cannes-i filmfesztivál

A kritikusok egy része fanyalogva fogadta a Grace-t

2014. május 15. - filmhu
Megkezdődött a 67. cannes-i filmfesztivál

Izgalom, vakuvillogás, fanyalgás. A Grace - Monaco csillaga című film díszbemutatójával szerda este kezdetét vette a 67. cannes-i fesztivál; az Olivier Dahan rendezte filmet a sajtóvetítésen a kritikusok nagyon vegyesen fogadták. Csütörtökön a brit Mike Leigh Mr. Turner címmel a világhírű festőről készített filmjével, valamint a mauritániai Abderrahmane Sissako Maliban játszódó Timbuktu című alkotásával veszi kezdetét a verseny. 

 

 Olivier Dahan francia rendező Grace - Monaco csillaga című filmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 67. cannes-i filmfesztivál. A seregszemlét Chiara Mastroianni színésznő - Catherine Deneuve és Marcello Mastroianni lánya - és Alfonso Cuarón, a Gravitáció című film Oscar-díjas mexikói rendezője nyitotta meg olaszul, spanyolul, angolul és franciául.

A Grace Kelly egykori hollywoodi filmsztár és III. Rainer monacói herceg házassági válságát feldolgozó, a sajtóvetítésen a kritikusok által nagyon vegyesen fogadott alkotás versenyen kívüli bemutatóját megelőzően az est házigazdája, Lambert Wilson francia színész köszöntötte a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében a filmes szakma több ezer képviselőjét, és egy rövid rumbát lejtett Nicole Kidmannal, a nyitófilm címszereplőjével. Az ausztrál filmsztár a délutáni sajtótájékoztatón szomorúságának adott hangot amiatt, hogy a monacói uralkodó család tiltakozott az alkotás ellen. Kidman szerint a film "semmilyen rossz szándékkal nincs a család iránt". Az alkotás tényleg nem sérti a monacói hercegnő emlékét, ugyanakkor több szempontból is fiktív módon dolgozza fel a Monaco és Franciaország közötti 1962-es diplomáciai válságot. "Ez nem egy életrajzi mű, én nem vagyok sem életrajzíró, sem történész" - védekezett a rendező, Olivier Dahan a történelemhamisítás vádjával szemben.

Miközben a hercegnői szerepben boldogtalan Grace Kellyt Alfred Hitchcock 1962-ben megpróbálta visszacsábítani Hollywoodba, a herceg (Tim Roth) adóügyi kérdések miatt diplomáciai válságba keveredett a szomszédos Franciaországgal. II. Albert hercegnek és testvéreinek - akik nem jöttek el a cannes-i bemutatóra - feltehetően nem a házassági válság kiteregetésével van gondja, hanem inkább a film politikai dimenziójával, amely egyrészt rávilágít a néhai monacói herceg és Charles De Gaulle francia elnök közötti nézeteltérésekre, másrészt a franciák kémjeként mutatja be III. Rainer herceg nővérét, Antoinette-t, aki testvére hatalmának megdöntésére készül. A filmben a politikai válságot, mint egy tündérmesében, végül Grace oldja meg egy fényűző bál megszervezésével.

A Hollywood Reporter című amerikai lap értetlenségének adott hangot amiatt, hogy "egy szaftos pletykáktól gazdag történetből ennyire unalmas film" született. A brit The Daily Telegraph szerint egy "hihetetlenül bugyuta melodráma" lett az egészből, a francia Télérama pedig úgy vélte, hogy a "limonádé határán" mozog a film. A francia lapok általában azt a teljesen hamis feltételezést kifogásolták, miszerint Grace Kelly részt vett a monacói politikai döntéshozatalban. Arra is felhívták a figyelmet, hogy sem Hitchcock, sem De Gaulle tábornok soha nem tett látogatást Monacóban, ellentétben a filmben látható jelenetekkel.

 cannes600

Willem Dafoe, Jane Campion és Nicolas Winding Refn a cannes-i sajtótájékoztatón

(kép forrása)

A megnyitó ünnepségen a közönség állva ünnepelte a zsűrielnök Jane Campion, Oscar-díjas és kétszeres Arany pálma-díjas új-zélandi rendezőt, forgatókönyvírót, aki a fesztiválok királynőjének nevezte a cannes-i seregszemlét, amelynek karrierjét köszönheti.

A rövid megnyitót a zsűri hagyományos bevonulása előzte meg a Fesztiválpalota vörös szőnyegén. A zsűrielnök oldalán nyolcan érkeztek: Sofia Coppola amerikai filmrendező, Willem Dafoe amerikai színész, Gael Garcia Bernal mexikói színész, rendező, Carole Bouquet francia, Leila Hatami iráni és Jeon Do-Yeon dél-korai színésznő, valamint Jia Zhangke kínai és Nicolas Winding Refn dán rendező.

A hivatalos megnyitó háromezer fős közönsége rövid részleteket láthatott az idei válogatás filmjeiből. A május 25-ig tartó seregszemle hivatalos versenyprogramjában 18 alkotás verseng a fődíjért, az Arany Pálmáért. A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban. Csütörtökön a brit Mike Leigh Mr. Turner címmel a világhírű festőről készített filmjével, valamint a mauritániai Abderrahmane Sissako Maliban játszódó Timbuktu című alkotásával veszi kezdetét a verseny.

A Fehér Isten - werk trailer

Magyarországot Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje képviseli, amelyet szombaton mutatnak be a hivatalos program második legjelentősebb versenyében, az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű szekcióban. Ezenkívül még két magyar rövidfilmet mutatnak be a fesztiválon: Szőcs Petra A kivégzés című magyar-román koprodukcióban készült 14 perces alkotása kilenc másik művel indulhat a legjobb rövidfilmet illető Arany Pálmáért. A film bemutatója május 23-án lesz. A filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinéfondation szekció válogatásában Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója mutatkozhat be május 21-én Provincia című diplomafilmjével. Mindhárom magyar film vetítéseire az alkotók jelenlétében kerül sor Cannes-ban, akik a Filmalap támogatásával vesznek részt a fesztiválon.

A Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió szervezésében idén is működik a Magyar Pavilon a filmfesztivál "International Village"-ben, a Filmalap értékesítési részlege pedig a legújabb és korábbi magyar filmeket, összesen 42 játékfilmet, számos animációs filmet, rövidfilmet és dokumentumfilmet kínál a világ legjelentősebb filmvásárán (Marché du Film) a külföldi filmvásárlóknak.

(Forrás: MTI)






nka emblema 2012