sex hikaye

Megnyílt a 63. Cannes-i Filmfesztivál

Robin Hood a Croisette-n

2010. május 14. - filmhu
Megnyílt a 63. Cannes-i Filmfesztivál
Ridley Scott Oscar-díjas filmrendező Robin Hood című kalandfilmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 63. Cannes-i Filmfesztivál. A mustrát a film két főszeplője, Cate Blanchett és Russell Crow nyitotta meg.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok
Az ausztrál filmcsillag tolmácsolta Ridley Scott elnézését, amiért nem tud jelen lenni filmje bemutatóján: a 72 éves filmrendező a közelmúltban térdműtéten esett át, s amerikai orvosai nem engedték repülőre szállni. A május 23-ig tartó filmes seregszemlén a hivatalos versenyprogramban 19 alkotás, köztük Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmje verseng az Arany Pálmáért.

A bemutatót megelőzően az est háziasszonya, Kristin Scott Thomas, Franciaországban élő brit színésznő a zsűri tagjainak társaságában köszöntötte a filmes szakma képviselőit a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében. A hivatalos megnyitó háromezer fős közönsége rövid részleteket láthatott az idei válogatás néhány filmjéből, köztük a magyar versenyfilmből is.

A rövid megnyitó ünnepséget a zsűri hagyományos bevonulása előzte meg a Fesztiválpalota vörös szőnyegén. A zsűrielnök, Tim Burton filmrendező, producer, festő oldalán nyolcan érkeztek (Alberto Barbera, Kate Beckinsale, Emmanuel Carrere, Benicio Del Toro, Alexandre Desplat, Victor Erice, Shekhar Kapur, Giovanna Mezzogiorno), a zsűri tízedik tagjának, Dzsafar Panahinak, az Iránban bebörtönzött rendezőnek a széke azonban üresen maradt a színpadon.

Az iráni kulturális miniszter azzal vádolja a rendezőt, hogy a választások utáni tüntetésekről "rendszerellenes" filmet készített elő. Franciaország nevében Bernard Kouchner külügy- és Frédéric Mitterrand kulturális miniszter szerdán a rendező "azonnali szabadon engedését" követelte, hasonlóan az Amnesty International felhívásához.




nka emblema 2012